Van Vleuten doet kunstje van 2011 over

Van Vleuten doet kunstje van 2011 over

Road  04/04/2021

Na een beslissende aanval op de Paterberg begon Annemiek van Vleuten aan een solo richting Oudenaarde. Daar pakte de Europees kampioene haar tweede overwinning in de Ronde, exact 10 jaar na haar eerste zege.

De vrouwen begonnen om 14u aan hun Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Tijdens de eerste wedstrijduren waren er meerdere aanvalspogingen, maar een vroege vlucht vormde zich niet. De vrouwen koersten volgens hun snelste wedstrijdschema en lieten niemand wegrijden.

Het was wachten tot de finale in de Vlaamse Ardennen. Daar brak Europees kampioene Van Vleuten (Movistar Team Women), tot twee maal toe, de koers open op de Kanarieberg. Haar versnelling deed het peloton in stukken uit elkaar vallen. Wegrijden deed Van Vleuten niet, wel Frans kampioene Cordon-Ragot (Trek-Segafredo). Ze vatte de Taaienberg met een voorsprong van een kleine 20 seconden solo aan.

In de achtergrond was het Paladin (Liv Racing) die in de tegenaanval ging. De Italiaanse kon het gat met Cordon-Ragot niet dichten en werd uiteindelijk opnieuw gegrepen door het peloton. Op 19 km van de streep werd Cordon-Ragot gegrepen. Op dat moment moest Belgisch kampioene Kopecky (Liv Racing) voet aan grond zetten met mechanische problemen. Ze wisselde van fiets met ploeggenote Paladin en probeerde vlak voor de start van de Oude Kwaremont opnieuw bij de favorietengroep aan te pikken.

Op de Oude Kwaremont bepaalde wereldkampioene Van der Breggen (Team SD Worx) het tempo. Onder dat beukwerk moesten onder andere Deignan (Trek-Segafredo) en Vos (Jumbo-Visma Women Team), winnares van Gent-Wevelgem, de rol lossen. In de afdaling van de Oude Kwaremont trok de Australische Brown (Team BikeExchange) in de aanval. Heel even leek ze een solo uit de benen te gaan schudden, maar de groep Van der Breggen liet haar niet gaan.

Europees kampioene Van Vleuten begon als eerste aan de slotklim en bepaalde het tempo op de Paterberg. De Nederlandse ging er alleen van door en begon solo aan de laatste 13 km richting Oudenaarde. Ze verdedigde met succes een tiental seconden op de achtervolgende groep en mocht uiteindelijk op de Minderbroederstraat in Oudenaarde juichen. In de achtervolgende groep won Lisa Brennauer (Ceratizit – WNT Pro Cycling Team) de sprint voor de tweede plaats, voor Grace Brown (Team BikeExchange).

Na haar zege in Dwars door Vlaanderen eerder deze week, mocht de 38-jarige Nederlandse nu 10 jaar na haar eerste Ronde van Vlaanderen-zege opnieuw juichen aan de finish van de Ronde van Vlaanderen.

Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Lees meer | Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen