Bekijk het overzicht

7 Dorpen van de Ronde

31 March 2019

Flanders Classics werkt tot 2020 samen met zeven “Dorpen van de Ronde”, de ankerplaatsen van de Ronde van Vlaanderen. De zeven Oost-Vlaamse partnersteden en –gemeenten vormen de aanloop naar de Vlaamse Ardennen. 

1. Sint-Niklaas

Het eerste Dorp van de Ronde dat de renners passeren na de start in Antwerpen is Sint-Niklaas. Het peloton wordt om 11u05 verwacht op de Grote Markt. Aan plaats geen gebrek, want de Grote Markt is ook het grootste markplein van België! Twintig jaar lang werd daar ook het startschot gegeven van de Ronde van Vlaanderen. Bij de eerste editie in 1977 was Roger De Vlaeminck de beste.

www.sint-niklaas.be 

2. Hamme-Zogge

Daarna trekken de renners door naar Hamme-Zogge. Greg Van Avermaet is nog steeds op zoek naar die zege in de Ronde, om 11u22 kan je hem in zijn dorp aanmoedigen! En dat samen met de andere supporters in zijn fandorp in de Meerstraat. Of hij Vlaanderens Mooiste effectief op z’n naam kan schrijven, zie je op groot scherm en wie weet kan je tot 23u00 mee feesten.

Website gemeente Hamme

https://www.hamme.be/ (https://www.hamme.be/ronde-van-vlaanderen)

3. Berlare

Via Hamme-Zogge rijden ze om 11u46 naar Berlare, waar de broers Oliver en Lawrence Naesen zijn opgegroeid. In hun supporterslokaal, café ’t Zolderke, kan je genieten van een hapje en een drankje. Van minigolf met een vrolijke wielertoets tot smullen van een croque vélo, niets is te gek in dit Dorp van de Ronde. Benieuwd met welke bootschap, gemaakt met 42 bootjes, Berlare dit jaar uitpakt? Zak dan zeker af naar het Donkmeer.

Website gemeente Berlare

www.berlare.be/start-pagina.html (www.berlare.be/dorp-van-de-ronde.html)

4. Aalst

Het peloton rijdt verder naar Aalst, de geboorteplaats van Aimé De Gendt. De renner van Wanty-Gobert Cycling Team woont vlakbij in Denderhoutem en zal hier heel wat supporters hebben. Vel & Gamel en Alkuone trappen het feest in Aalst op gang met een optocht van het trommelkorps en de vendelzwaaiers. Na de passage van de renners op de Grote Markt om 12u05 haalt Willy Sommers alles uit de kast om er een spetterend optreden van te maken. Ook op het Werfplein gaat het feest door, met groot scherm én de nodige randanimatie.

Website stad Aalst

www.aalst.be (http://www.aalst.be/artikel/ronde-van-vlaanderen-in-aalst)

5. Erpe-Mere

De renners fietsen Erpe-Mere binnen langs de twee feestzones in de Gentsestraat en Dorpstraat in Erpe. Daarna rijden de renners door naar het rondpunt in Mere, waar het standbeeld van Lucien Van Impe pronkt. Hiermee eert de gemeente de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk (1976). Om 12u16 bereiken de renners de derde feestzone aan de Kruiskoutermolen. In Aaigem tot slot passeert het peloton de Dikkelindestraat, waar supporters verzamelen. Daarna verlaten de renners Erpe-Mere.

Website gemeente Erpe-Mere

www.erpe-mere.be (https://www.erpe-mere.be/DorpvandeRonde

6. Herzele

Kijk je naast de mannen, ook uit naar de prestaties van de junioren? Dan is Herzele the place to be! Om 9u25 starten de junioren op het Solleveld en om 11u30 is er een passage voorzien op de Groenlaan. Op de passage van de profs is het nog een klein uurtje wachten, tot 12u27. In tussentijd kan je in het Rondedorp op de Groenlaan de uitzending volgen op groot scherm. Daarnaast zijn er ook drank- en eetstanden, optredens en een live-uitzending van de lokale radio. Ben je als Herzelenaar ook benieuwd naar de prestatie van Sofie De Vuyst? Haast je dan naar Oudenaarde voor de finish van de vrouwen om 15u09.

Website gemeente Herzele

www.herzele.be

7. Zottegem

Het laatste Dorp van de Ronde is Zottegem. Op de Markt is er vanalles te doen, van een gratis ontbijt tot een after-Rondefeestje met dj. De kans is groot dat je in Zottegem de supportersclub Hoeligans tegen het lijf
loopt. Zij zullen hun favoriete renner, Stijn Vandenbergh, maar al te graag aanmoedigen om 12u43 langs de Paddestraat. Het vrouwenpeloton dokkert al om 12u02 over de kasseien van diezelfde Paddestraat. Vanaf daar ligt de weg naar de Vlaamse Ardennen volledig open. Let the show begin!

Website stad Zottegem

www.zottegem.be

Gerelateerd nieuws