Bekijk het overzicht

104e Ronde van Vlaanderen met haast ongewijzigd parcours en 5 Dorpen van de Ronde

6 February 2020

Zondag 5 april staat ongetwijfeld met stip aangeduid in de agenda van talrijke wielerfans in binnen- én buitenland. Ook Sint-Niklaas, Hamme, Berlare, Herzele en Zottegem kijken nu al vol enthousiasme uit naar de eerste zondag van april. Met vijf zijn ze in 2020 en 2021, de Dorpen van de Ronde, die mee het feest verzorgen op een vrijwel ongewijzigd parcours tussen Antwerpen en Oudenaarde.

Voor de Elite Mannen wacht op zondag 5 april opnieuw een parcours voor Flandriens. Het startschot weerklinkt om 10u30 in Antwerpen, voor een tocht van 267 km. In aanloop naar de heuvelzone en de Vlaamse Ardennen, waar 17 hellingen en 5 kasseistroken wachten, trekken zij door de vijf Dorpen van de Ronde. In Sint-Niklaas, Hamme, Berlare, Herzele en Zottegem zullen supporters massaal op straat komen voor een heus wielerfeest en staan er tal van activiteiten op het programma.

Finale gekleurd door typisch Vlaamse kasseihellingen

Na de passage in het laatste Dorp van de Ronde wacht al snel het eerste duo kasseien met de combinatie van de Lippenhovestraat en de Paddestraat op grondgebied Zottegem. Met nog 150 km te gaan bereikt het peloton de heuvelzone met een eerste passage op de Oude Kwaremont. Net als in de voorbije edities krijgt het duo Oude Kwaremont, met 3 passages, en Paterberg, met 2 passages, een hoofdrol in het parcours. De gekende opeenvolging van hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen blijft behouden, met één wijziging. De derde helling zal dit jaar de Eikenberg zijn en niet de Ladeuze. Wel behouden is de Muur van Geraardsbergen, met een klassieke aanloop via Tenbosse.

Daarna duikt het peloton vol de finale in. Net als in 2019 kleuren dezelfde 6 hellingen de laatste 50 km van de wedstrijd. Op iets meer dan 45 km van de streep bijt het peloton de tanden stuk op de Koppenberg, met vlak daarna de kasseien van de Mariaborrestraat, Steenbeekdries en Taaienberg. Van de Kruisberg/Hotond in Ronse zet het peloton koers richting de finale en beslissende beklimmingen van scherprechters Oude Kwaremont en Paterberg.

Vervolgens resten er nog 13 km tot de Minderbroedersstraat in Oudenaarde, waar we al voor de 9e keer een Ronde-winnaar mogen verwelkomen. Dit jaar zoeken we een opvolger voor Alberto Bettiol.

 

(c) Sigfrid Eggers

Gerelateerd nieuws