Van der Poel sprint voor het derde jaar op rij en pakt tweede zege

Van der Poel sprint voor het derde jaar op rij en pakt tweede zege

Road  03/04/2022

Net als in 2020 en 2021 eindigde de Ronde van Vlaanderen op een spannende sprint. En net als de voorbije twee jaar was Van der Poel één van de hoofdrolspelers. De Nederlander pakte z’n tweede zege in de Minderbroedersstraat, voor Van Baarle en Madouas

Om 10u weerklinkt het startschot van de 106e Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. De fans zijn massaal op post om hun favoriet aan te moedigen. Na 15 km kennen we de vluchters van de dag die de eerste wedstrijduren zullen kleuren. Met 9 zijn ze: Dewulf (AG2R Citroën Team), Grignard (Lotto Soudal), Boaro (Astana Qazaqstan Team), Kanter (Movistar Team), Bohli (Cofidis), Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Mozzato (B&B Hotels – KTM) en Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). 

De wedstrijd blijft een tijd gesloten en het verschil van de koprgoep loopt op tot 4 minuten. Op zo’n 90 km van de streep rommelt het in het peloton. Eerst gaan Koch (Bora-Hansgrohe) en Van Hooydonck (Jumbo-Visma) ervandoor. Niet veel later scheidt zich een groep met onder andere Stybar (Quick-Step Alpha Vinyl), Pedersen (Trek-Segafredo), Bettiol (EF Education-Easypost), Ben Turner (INEOS Grenadiers) en Vermeersch (Alpecin Fenix). 

In het peloton zijn het de mannen van TotalEnergies, Bahrain Victorious en UAE Team Emirates die aan de bak moeten. Heel even lijkt het erop dat Asgreen en Van der Poel de sprong naar voor maken met een aanval op Berg Ten Houte, maar dat gebeurt niet. Het trio Wellens (Lotto Soudal), Geniets (Groupama-FDJ) en Swift (Team Arkéa-Samsic) kiest voor een aanval op de Kanarieberg en kan wél de oversteek naar de groep Pedersen maken. Ondertussen duikt de voorsprong van de vroege vluchters onder de halve minuut. 

(lees verder onder de foto)

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel

Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont spat het peloton uit elkaar. Niemand minder dan Pogacar (UAE Team Emirates) plaatst een fenomenale versnelling en rolt in 1 keer de achtervolgende groep én de kopgroep op. Met Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) in z’n wiel neemt hij ook onder andere Pedersen en Turner mee. Van der Poel (Alpecin Fenix) en Küng (Groupama-FDJ) missen initieel de slag, maar aan het eind van de Oude Kwaremont kunnen ook zij komen aansluiten. Op de Paterberg volgt een nieuwe versnelling en krijgt Asgreen het moeilijk. 

Na de Paterberg rijden Van Baarle (INEOS Grenadiers) en Wright (Bahrain Victorious) met z’n tweeën weg. In de achtervolgende groep komt steeds meer volk weer aansluiten. Het is wachten op de Koppenberg. Daar is het opnieuw Pogacar die aan de boom gaat schudden. Van der Poel volgt, net als Madouas (Groupama-FDJ). Daarna valt het gat. Op de Taaienberg komt het trio vooraan aansluiten en we krijgen een kopgroep van 5. 

Bij de laatste keer Oude Kwaremont bepaalt opnieuw Pogacar het tempo. De enige die kan volgen is Van der Poel. Het duo trekt samen naar de laatste beklimming van de Paterberg. Op de slotklim is het Van der Poel die even in de problemen komt in het gootje, maar wegrijden doet Pogacar niet. Ze rijden met z’n tweeën naar de finish in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Daar pokeren de leiders en is het haast surplacen tot op de streep. Van Baarle en Madouas komen op 250m van de streep op het wiel van de twee leiders, net wanneer Van der Poel aan z’n sprint begint. Van der Poel pakt z’n tweede overwinning, voor Van Baarle en Madouas. Pogacar raakt ingesloten in de sprint en strandt op de vierde plaats. 

Longo Borghini mederecordhoudster met tweede zege
Lees meer | Longo Borghini mederecordhoudster met tweede zege
Van der Poel fietst zich in de geschiedenisboeken
Lees meer | Van der Poel fietst zich in de geschiedenisboeken
Fiets mee op een Link My Ride Ronde van Vlaanderen free ride
Lees meer | Fiets mee op een Link My Ride Ronde van Vlaanderen free ride
Download de Official Fan Guide van de Ronde van Vlaanderen
Lees meer | Download de Official Fan Guide van de Ronde van Vlaanderen