Longo Borghini mederecordhoudster met tweede zege

Longo Borghini mederecordhoudster met tweede zege

Road  31/03/2024

In een uitgeregende wedstrijd sprintte Longo Borghini naar haar tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De Poolse Niewiadoma werd tweede en ook Shirin van Anrooij mocht mee op het podium.  

Op de Grote Markt van Oudenaarde begonnen de vrouwen omstreeks 13.25 u. onder een straalblauwe hemel aan hun 21ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Na zo’n 10km koers werd het peloton op de kasseien van de Lange Munte opgeschrikt door een valpartij. Onder andere Reusser (Team SD Worx – Protime), Deignan (Lidl-Trek) en Greenwood (Team Coop-Repsol) konden niet meer verder en stapten uit de wedstrijd.  

In het peloton ontstonden breukjes en een kleine kopgroep van vijf reed weg. Ghekiere (AG Insurance - Soudal Team), Docx (Lotto Dstny), Pirrone (Roland), Talbot (Cofidis Women Team) en Verhulst-Wild (FDJ-Suez) bouwden een voorsprong van meer dan 3 minuten uit.  

De zon maakte al snel plaats voor hevige regenbuien en onder impuls van Team dsm-firmenich PostNL ging het tempo in het peloton stevig de hoogte in en slonk de voorsprong van de vrouwen voorin fors. Net voor de aanvang van de Kapelleberg leek de kopgroep ten dode opgeschreven, maar dat was buiten Justine Ghekiere gerekend. De renster van AG Insurance - Soudal Team schudde nog een versnelling uit haar benen, maar werd net voor de aanvang van de Koppenberg gegrepen.  

(Lees verder onder de foto) 

Niewiadoma & Longo Borghini duelleren op de Paterberg.
Niewiadoma & Longo Borghini duelleren op de Paterberg.

Op de gladde kasseien van de Bult van Melden reed een elitegroep met Vos (Team Visma I Lease a Bike), Persico (UAE Team ADQ), Pieterse (Fenix-Deceunick), Wiebes (Team SD Worx- Protime), Paternoster (Liv- AlUla-Jayco), Longo Borghini (Lidl-Trek), Niewiadoma (Canyon // SRAM Racing) en Swinkels (UAE Team ADQ) weg. Kopecky (Team SD Worx-Protime) moest even voet aan grond zetten en miste zo de aansluiting met de kopgroep.  

Ook op de Taaienberg toonde de wereldkampioene geen beste indruk. Het waren Vollering (Team SD Worx – Protime) en Van Anrooij (Lidl-Trek) die het gat met de kopgroep konden dichten. Die laatste ging meteen in de aanval en begon solo aan de Oude Kwaremont. Ook Pieterse en Swinkels reden weg uit de achtervolgende groep, maar naar Van Anrooij rijden lukte niet meer. Op de Paterberg strandde de tegenaanval van Pieterse. Het was Van Anrooij’s ploeggenote Longo Borghini die versnelde. De Italiaanse kampioene reed het gat op Van Anrooij dicht en ook Niewiadoma haakte haar wagonnetje aan. 

Hun voorsprong kwam niet meer in gevaar en met z’n drieën reden ze richting de finish. Van Anrooij trok de sprint aan en haar ploegenote Longo Borghini rondde die autoritair af. Niewiadoma sprintte naar plek twee en de jonge Van Anrooij werd derde. De Italiaanse kampioene mocht zo, na haar overwinning in 2015, voor de tweede keer juichen. Dankzij deze tweede zege deelt ze het record met Mirjam Melchers-Van Poppel, Judith Arndt, Annemiek Van Vleuten en Lotte Kopecky. 

Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Lees meer | Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen