Kopeky sprint naar zege in Vlaanderens mooiste

Kopeky sprint naar zege in Vlaanderens mooiste

Road  03/04/2022

Belgisch kampioene Kopecky was vooraf één van de topfavorieten en heeft die rol ook waargemaakt. Ze sprintte in de Minderbroedersstraat naar de zege in de Ronde van Vlaanderen, voor Annemiek van Vleuten en Chantal van den Broek-Blaak. 

Om 13u23 beginnen de vrouwen aan hun 19de editie van de Ronde van Vlaanderen. Op de Markt in Oudenaarde vertrekken 139 rensters voor een tocht van 158,6 kilometer met 6 kasseistroken en 11 hellingen, met uiteraard het duo Oude Kwaremont-Paterberg als absolute scherprechter in de finale. Al in het eerste wedstrijduur vormt zich een kopgroep van vier: Baril (Valcar-Travel & Service), Honsinger (EF Education – Tibco – SVB), Van Rooijen (Parkhotel Valkenburg) en Martins (Le Col Wahoo). 

Vier rensters vormen een achtervolgende groep. Het gaat om De Roeck en Popelier (Bingoal-Chevalmeire Van Eyck Sport), De Clercq (Massi Tactic  Women’s Team) en Cromwell (Canyon//SRAM Racing). Ze volgen op 2’30”, het peloton op meer dan 3 minuten. Tot slot gaan ook Kathuntseva (Roland Cogeas Edelweiss Squad) en Ivanchenko (UAE Team ADQ) hun kans. Zij komen aansluiten bij de achtervolgende groep, die zo uit 6 rensters bestaat. Op de kasseien van Kerkgate volgt vooraan een eerste schifting. Daardoor blijft het duo Baril – Honsinger vooraan over. In de achtervolging vinden Cromwell en Ivanchenko dat het te traag gaat, zij slaan de handen in elkaar en gaan er op zoek naar de leiders. 

Wanneer het peloton de Molenberg bereikt, acht Brand (Trek-Segafredo) het moment rijp om een eerste keer aan de boom te schudden. Voor Cromwell en Ivanchenko is de tegenaanval niet veel later ook voorbij, ze worden weer ingerekend door het peloton. Intussen verdedigt het duo voorin na de Valkenberg een voorsprong van bijna 1’30”. Verschillende tempoversnellingen zorgen ervoor dat de voorsprong terugloopt tot 20 seconden. Tot 3 rensters de oversteek kunnen maken: Alessio (Ceratizit-WNT Pro Cycling Team), Raaijmakers (Human Powered Health) en Van der Duijn (Le Col Wahoo). De voorsprong groeit weer: 1’40”. 

Lotte Kopecky
Lotte Kopecky

En dan is het op naar de eerste passage ooit op de Koppenberg. Daar moet Honsinger voorin laten begaan. In het peloton is het Van Vleuten die het tempo bepaalt op de bult van Melden. Breuken volgen er niet. Het is wachten op de Taaienberg. Daar gaat Van der Duijn er voorin alleen vandoor. In de achtervolging neemt Vollering bij SD Worx het heft in handen. Aan het einde van de Taaienberg zijn de vluchters gegrepen en is het allemaal te herdoen. 

Niet veel later vormt zich een kopgroep van 11, met daarbij Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) en Majerus (SD Worx). Op 26 km van de streep is het Reusser (SD Worx) die de oversteek maakt. Terwijl de hemelsluizen intussen opengegaan zijn, is het op de Oude Kwaremont opnieuw Reusser die zich toont. Ze krijgt Chapman (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) mee in haar zog. In de achtervolgende groep is het Van Vleuten (Movistar Team Women) met Kopecky (SD Worx) en Van den Broek – Blaak (SD Worx) in haar wiel die de forcing voert. Ook Henderson, Bertizzolo en Niewiadoma sluiten nog aan. 

Op de Paterberg komt alles weer bij elkaar en is het Van Vleuten die met een laatste versnelling de groep decimeert. Reusser en Kopecky, het duo van SD Worx, zijn de enigen die de Nederlandse winnares van 2021 kunnen volgen. Ook Niewiadoma, Chapman en Van den Broek-Blaak kunnen aansluiten en onmiddellijk gaat die laatste in de aanval. Van Vleuten moet het gat dichtrijden, met Kopecky in haar wiel. 

Met drie rijden ze naar Oudenaarde. Kopecky kan rekenen op de steun van ploeggenote Van den Broek – Blaak en kan aan de finish uit het wiel van Van Vleuten komen, op weg naar haar eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De Belgisch kampioene schrijft na de Strade Bianche nu ook de Ronde van Vlaanderen op haar naam. 

Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Lees meer | Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen