Kopecky pakt 2e zege op rij

Kopecky pakt 2e zege op rij

Road  02/04/2023

De Belgische topfavoriete Kopecky zette de finale compleet naar haar hand en soleerde in de 20ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Vollering sprintte naar de tweede plaats, voor Longo Borghini.

De 20ste editie bij de vrouwen was lange tijd een gesloten wedstrijd. Er vormde zich uiteindelijk een kopgroep van drie rensters. Wollaston (AG Insurance – Soudal Quick-Step Team) begon aan een solo avontuur, maar kreeg uiteindelijk het gezelschap van Chabbey (Canyon//SRAM Racing) en Barker (Uno-X Pro Cycling Team).

De Koppenberg luidde traditioneel de finale in en dus ontplofte de wedstrijd er compleet. Met vier bleven ze op de top van de Koppenberg over: Reusser, Wiebes en Kopecky voor Team SD Worx en Persico voor UAE Emirates ADQ. Wie vooraan niet te zien was, was wereldkampioene Van Vleuten. Zij viel in aanloop naar de Koppenberg en kwam op grote achterstand door op de top.

De achtervolging bestond uit een groep van 9 rensters: Vollering (Team SD Worx), Chabbey en Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing), Labous (FDJ-Suez), Sierra Canadilla (Movistar Team Women), Henderson (Team Jumbo-Visma) en het trio Brand, Van Anrooij en Longo Borghini (Trek-Segafredo). Op de Steenbeekdries kregen Brand, Chabbey, Labous en Longo Borghini het moeilijk, terwijl het ook voor Wiebes voorin te snel ging op de Taaienberg en Reusser op de Kruisberg. Resultaat? Kopecky en Persico bleven met twee over in de kop van de koers.

Groot was het verschil niet. Amper 20 seconden achterstand had de achtervolgende groep, met dank aan de Italiaanse Longo Borghini. Aan de voet van de Oude Kwaremont leek alles bij elkaar te komen, maar dan plaatste Kopecky haar versnelling. Persico kon in eerste instantie mee met de Belgische favoriete, maar moest uiteindelijk toch laten gaan. Kopecky trok solo over de Oude Kwaremont en snelde naar de voet van de Paterberg.

Op de Paterberg dunde de achtervolgende groep uit. Persico, Van Anrooij, Vollering en Niewiadoma gingen met z’n vieren in de achtervolging op leidster Kopecky. Vanuit de achtergrond waren het Reusser, Labous en Longo Borghini die nog konden terugkomen en zo de achtervolgende groep uitbouwden tot 7 rensters.

Kopecky soleerde in deze 20ste editie intussen overtuigend naar de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De plekken twee en drie werden beslist in de sprint. Vollering maakt het feestje van Team SD Worx compleet, voor Longo Borghini. Kopecky wordt door haar tweede zege op rij ook mede-recordhoudster op de Ronde van Vlaanderen erelijst.

Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Lees meer | Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen