Asgreen wint 105de editie Ronde van Vlaanderen

Asgreen wint 105de editie Ronde van Vlaanderen

Road  04/04/2021

Na een vrij rustig wedstrijdbegin ontplofte de wedstrijd op zo’n 50 km van de streep. De Deen Asgreen en de Nederlander Van der Poel kleurden de koers onderweg en mochten in Oudenaarde sprinten om de zege. Daarin was de Deen de sterkste. Van Avermaet strandde op plek 3.

Op deze paaszondag had het peloton duidelijk geen zin in een harde wedstrijd van bij de start. De vroege vlucht kwam vrij snel na het startschot in Antwerpen tot stand. Met 7 waren ze, de mannen die de eerste wedstrijduren van de 105e Ronde van Vlaanderen kleurden: Bissegger (EF Education – Nippo), Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB ), Wallays (Cofidis), Norsgaard (Movistar Team), Van Den Bossche (Sport Vlaanderen – Baloise), Denz (Team DSM) en Houle (Astana – Premier Tech). Hun maximale voorsprong bedroeg zo’n 13 minuten.

Terwijl het peloton de voorsprong van de koplopers minuut na minuut afknabbelde, nam de nervositeit in aanloop naar de tweede beklimming van de Oude Kwaremont toe. Een valpartij maakte dat Riesebeek en Dillier (Alpecin-Fenix) de strijd moesten staken, waardoor Van der Poel, na de eerdere diskwalificatie van Vergaerde, nog slechts op 3 compagnons kon rekenen. Ook bij de slachtoffers waren de mannen van Elegant – Quick-Step, waar onder andere Asgreen en wereldkampioen Alaphilippe een kloof op het peloton moesten dichten.

Bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont bepaalde Bissegger vooraan het tempo, wat ervoor zorgde dat z’n medevluchters de rol moesten lossen. In het peloton was het dan weer Lampaert die z’n goeie benen showde. Wereldkampioen Alaphilippe volgde z’n ploegmaat, net als Deens kampioen Asgreen. Die laatste dook samen met Nederlands kampioen Van der Poel de afdaling in, terwijl Van Aert het gevaar voelde en de rest van het pak weer op het wiel van het kampioenenduo sleurde.

In aanloop naar de eerste passage op de Paterberg viel het tempo niet meer stil. Op de steilste stroken van die Paterberg was het opnieuw Asgreen die versnelde en Van der Poel in z’n wiel mee kreeg. Wegrijden deden ze niet, maar van een peloton was op dat moment ook geen sprake meer.

Vlak na de Paterberg was het Pidcock (INEOS Grenadiers) die zich in z’n eerste Ronde ging tonen. Hij kreeg het gezelschap van onder andere Wellens (Lotto-Soudal), Haller (Bahrain-Victorious) en Sénéchal (Elegant – Quick-Step). Daarachter waren het Alaphilippe en Laporte (Cofidis) die de handen in elkaar sloegen en naar het groepje Pidcock toe reden. Van Aert, Van der Poel en Stuyven (Trek-Segafredo) moesten achtervolgen.

Op de Koppenberg was het moment van wereldkampioen Alaphilippe gekomen. De Fransman ging ervandoor en kwam op de top aansluiten bij leider Bissegger. Met nog meer dan 40 km te gaan was het te vroeg om met z’n tweeën voorop te blijven. Onder andere Van Aert, Van der Poel en een overblijfsel van de groep Pidcock kwamen aansluiten.

Op de Mariaborrestraat ging Haller anticiperen met het zicht op de Taaienberg. Daar stak opnieuw Asgreen het vuur aan het de lont en sprintte Van der Poel naar het wiel van de Deen. Ook wereldkampioen Alapilippe en topfavoriet Van Aert sloten aan. Boven loonde de aanval van Haller, want de Oostenrijker kon zo inpikken in de favorietentrein. Vanuit de achtergrond sprong ook z’n ploegmaat Teuns nog naar voor.

Op zo’n 27 km van de streep ging Asgreen een zoveelste keer aan de boom schudden. Zoals eerder in de wedstrijd plakte Van der Poel op het wiel van de Deen. Nadat ook Van Aert kon aansluiten, sloeg het trio de handen in elkaar. Op de uitloper van de laatste keer Oude Kwaremont volgde de versnelling van de Nederlands kampioen. Kind van de rekening was Van Aert. Asgreen kon in de afdaling wel nog bij Van der Poel aansluiten en trok met de Nederlander naar de slotklim.

Ook op de Paterberg waren Asgreen en Van der Poel aan elkaar gewaagd. Het duo snelde wiel in wiel naar de finish in Oudenaarde. Net als in oktober zou een sprint na 254 km over winst of verlies beslissen. Van der Poel moest opnieuw van op de kop de sprint inzetten, maar zag Asgreen met het zicht in de streep nog voorbij snellen. In de achtervolging was het Van Avermaet die Stuyven klopte in de sprint om plek 3.

Voor Asgreen was het na een tweede plek in 2019 nu dus prijs in de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen.

Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Lees meer | Jinze Joris snelt met indrukwekkende solo naar de zege bij de Mannen U17
Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Justine Baud wint millimetersprint bij de U17 Vrouwen