Bekijk het overzicht

Maikel Zijlaard wint 49ste Ronde van Vlaanderen bij junioren: "Hier heb ik van gedroomd"

4 April 2017

Na een helse tocht over onder meer de kasseien van de Haaghoek en de beklimmingen van Leberg, Berendries, Ten Bosse, Muur en Bosberg soleerde Zijlaard naar winst. De Italiaan Michele Gazzoli, die vorig jaar derde eindigde in de Ronde, eindigde tweede voor eerstejaars Davide Bomboi.

De wedstrijd spatte pas in de tweede wedstrijdhelft echt open. Een uitval van de Nederlander Hoppezak, Stijn Daemen, Louis Blouwe en Robin Ernst, die op de Leberg wegritsten, werd in de kiem gesmoord. Daarna verscheen Sebastien Grignard zich in de kijker. Bij het aansnijden van de slotronde, met Muur, Bosberg en de slotklim op de Vesten, werd er gereageerd door de Nederlanders Maikel Zijlaard en Tom Peters en Daemen.

De naam Zijlaard klinkt voor de koersinsiders bekend in de oren. Maikel Zijlaard is de zoon en kleinzoon van Ron en Joop Zijlaard, de bekende dernygangmakers.

Maikel Zijlaard: "Van de Ronde heb ik gedroomd"

Na een sterk staaltje pedaalwerk schreef Rotterdammer Maikel Zijlaard de Ronde van Vlaanderen op zijn naam. "Dit is een droom", glunderde de renner van RWC Ahoy. "Wàt een publiek op de Vesten, de Muur en de Bosberg. Die sfeer bezorgde me kippenvel. In het wedstrijdbegin hield ik me goed voorin, maar ik verbruikte weinig energie. Vorige week reed ik de GP André Noyelle, Nations Cup, en daar heb ik veel van geleerd. Met veel goede moed sneed ik de Ronde aan."

Sebastien Grignard diepte een voorsprong van 1'30" uit. "Toen moesten we reageren", voegt Zijlaard er aan toe. "Ik legde de brug naar Tom Peters en Stijn Daemen, die reageerden op de aanval van Grignard. In de aanloop naar de Bosberg beende ik Grignard bij. De Bosberg reed ik op mijn eigen tempo op. Toen ik hoorde dat de voorsprong tot 45" opklom, wist ik me zegezeker. Op de Vesten werd ik gedragen op een golf van enthousiasme. Dit was niet normaal, nooit eerder heb ik dit meegemaakt."

Volgende week staat Zijlaard met de Nederlandse selectie aan de start van Parijs-Roubaix. Eerstejaars Davide Bomboi (Acrog-Balen B.C.) eindigde knap derde na de Italiaan Michele Gazzoli. Met ook nog Arne Marit (vijfde), Wesley Vercamst (zesde), Ward Vanhoof (zevende) en Thibaut Ponsaerts (tiende) maakten de Belgen in deze topwedstrijd een goede beurt.

Bron: Sportwereld

Foto: Photo News

  • (c) Photo News © (c) Photo News