Bekijk het overzicht

Van den Broek – Blaak soleert naar de zege

18 October 2020

Met een versnelling op de Oude Kwaremont en een sterke solo zette Chantal Van den Broek-Blaak de 17e editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen naar haar hand. Amy Pieters, ploeggenote van de winnares, sprintte naar de tweede plek, voor Belgisch kampioene Kopecky.

In tegenstelling tot de voorbije wedstrijden, De Brabantse Pijl en Gent-Wevelgem, liet het peloton in de Ronde van Vlaanderen wél een vroege vlucht op pad gaan. Met vijf waren ze, de rensters die al na zo’n 25 km vrijgeleide kregen van het peloton: Beekhuis (Lotto Soudal Ladies), Rodriguez (Movistar Team Women), Kröger (Hitec Products – Birk Sport), Franz (Rally Cycling – Women) en Newsom (Team Tibco – Silicon Valley Bank).

In het peloton waren er meerdere pogingen om een achtervolgende groep te vormen, maar niemand geraakte echt weg. De deur in het peloton stond ondertussen wel achteraan open, waar de opeenvolgende hellingen langzaam maar zeker hun tol eisten. De kopgroep hield het uit tot op zo’n 40 km van de streep, tot ze op de Taaienberg gegrepen werden door het peloton.

Op 27 km van de streep wachtte de Hotond, waar Van Vleuten (Mitchelton-Scott) haar versnelling plaatste. De Europees kampioene deed iedereen in haar wiel kraken en ging er alleen van door. Enkel wereldkampioene Van der Breggen (Boels Dolmans Cycling Team) kon het gat met Van Vleuten dichten. Eenmaal bij de Europees kampioene gekomen, hield Van der Breggen de benen stil. Zo kon de achtervolgende groep terugkomen, waardoor een selecte groep aan de Oude Kwaremont begon.

Op de Oude Kwaremmont was het opnieuw Van Vleuten die het tempo bepaalde. Eenmaal boven gekomen plaatste Van den Broek – Blaak (Boels Dolmans Cycling Team) een versnelling. Ze fietste een kleine voorsprong bij elkaar en reed solo richting de laatste beklimming van de dag. In de achtervolgende groep had niemand een versnelling in de benen op de Paterberg en dus kon Van den Broek – Blaak beginnen aan een tijdrit van 14 km.

In de achtergrond probeerden de concurrentes nog het gat te dichten, maar Van den Broek-Blaak reed meter voor meter weg van de achtervolgende groep. Ze finishte solo op de Minderbroederstraat in Oudenaarde. Bij de achtervolgers sprintten Pieters (Boels Dolmans Cycling Team) en Kopecky (Lotto Soudal Ladies) naar de respectievelijk tweede en derde plek.

Foto: Photonews

Gerelateerd nieuws