Bekijk het overzicht

Italiaanse Marta Bastianelli haalt het in een sprint met drie

7 April 2019

Marta Bastianelli (Team Virtu Cycling) heeft voor het eerst de Ronde van Vlaanderen op haar naam geschreven. De Europese kampioene verscheen als een van de favorieten aan de start. Ze kon het afmaken in een sprint met drie. Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) werd tweede, een verrassende Cecilie Ludwig (Bigla) kwam als derde over de finish.

Het was zo’n uur wachten tot de eerste noemenswaardige ontsnapping. Een groep met zeven rensters kreeg een vrijgeleide van het peloton. In dat peloton raakten enkele grote namen betrokken bij verschillende valpartijen, met voormalig winnares Coryn Rivera en Jip van den Bos als belangrijkste slachtoffers. Chantal Blaak ging onderuit in de aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, maar zij kon haar wedstrijd verder zetten.

De Kanarieberg was de eerste scherprechter, op zo’n 45 kilometer van de finish. De koplopers werden aan de voet bijgehaald, na de beklimming scheurde het peloton in twee groepen. Belgisch kampioen Annelies Dom raakte achterop in de tweede groep. Een sterke Lotte Kopecky en Sofie De Vuyst waren wél vooraan te vinden. Net als Jolien D’hoore, die na haar sleutelbeenbreuk lang voorin standhield. Uiteindelijk moest D’hoore wel afhaken op de Oude Kwaremont, Kopecky reed lek in de finale.

De passage op de Oude Kwaremont was beslissend. De Deense youngster Cecilie Ludwig reed verrassend vlot over de kasseien. Ze raakte voorop, samen met Marta Bastianelli en Annemiek van Vleuten. Kasia Niewiadoma kon aanvankelijk ook volgen, maar ze moest lossen op de Paterberg. Achter hen zette een groepje van vier rensters, met Ellen van Dijk en Chantal Blaak, de achtervolging in. Na de Paterberg werd echter duidelijk dat de winnares al vooraan te vinden was.

Annemiek van Vleuten probeerde in die laatste vlakke kilometers weg te geraken, maar het draaide uiteindelijk uit op een sprint. Daarin verraste de Nederlandse haar Italiaanse metgezel, maar de Europese kampioene Bastianelli ging in de laatste meters op en over Van Vleuten. Cecilie Ludwig werd derde.

  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews

Gerelateerd nieuws