Bekijk het overzicht

Coryn Rivera: winnares Ronde van Vlaanderen 2017

31 March 2018

Zelden hebben we iemand zo blij gezien na de finish in Oudenaarde als Coryn Rivera op 2 april vorig jaar. Je zou voor minder, want de renster van Team Sunweb werd de eerste Amerikaan(se) ooit die de Ronde van Vlaanderen op zijn of haar naam mocht schrijven. Dat het een absolute nagelbijter was, is een understatement. Rivera klaarde de klus in een razend spannende sprint op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde en bleef de Australische Gracie Elvin en de Nederlandse Chantal Blaak voor. Wij zochten haar op om na te kaarten over die geweldige overwinning. 

Je hebt intussen al enkele wedstrijden achter de rug. Je behaalde een knappe vijfde plaats in de Omloop en werd zesde in de Ronde van Drenthe. Met welk gevoel rijd je rond?

"De vorm zit goed, hoewel we toch nog vrij vroeg in het nieuwe wielerseizoen zitten. Ik voel ook dat ik elke wedstrijd sterker wordt. Er is nog progressiemarge, maar over het algemeen zijn de ploeg en ik tevreden. Dat belooft veel goeds voor het verdere verloop van het seizoen."

Is een tweede opeenvolgende overwinning in de Ronde een doel dit seizoen of heb je andere wedstrijden gemarkeerd in je agenda? 

"Ik bekijk het liever wedstrijd per wedstrijd dan op voorhand doelen te stellen. Veel hangt af van de vorm van de dag. Het zou alleszins enorm mooi zijn om nog eens te winnen in “Vlaanderens Mooiste”. De Ronde is één van de grootste wedstrijden van het jaar, zoniet dé grootste en een tweede keer winnen zou echt crazy zijn. De race ligt me wel, maar ik ga mezelf geen druk opleggen. We zien wel hoe de komende weken verlopen."

Wellicht moeilijk te voorspellen aangezien het niveau van het vrouwenwielrennen op dit moment erg hoog ligt en er een waaier aan kanshebbers zijn, maar wie denk je zelf dat je grootste concurrentes zullen zijn op 1 april? 

"Veel ploegen zijn door elkaar gegooid in het tussenseizoen en net door die vele transfers is het moeilijk in te schatten wie er naar voren kan geschoven worden als de grote favoriete. Mitchelton-Scott is zeker versterkt, met Boels-Dolmans moet je altijd rekening houden en Canyon/SRAM zal zeker aanwezig zijn in de finale. Schijf de naam van Kasia Niewiadoma ook maar op. Er zijn veel teams om in de gaten te houden, dus het wordt zonder twijfel een erg spannend wedstrijdverloop."

Laten we eens even terugblikken op je overwinning vorig jaar. Op de laatste beklimming van de dag, de Paterberg, was er nog een vrij groot gat tussen de vier koplopers en de groep waar jij in zat. Dacht je op dat moment dat je nog tot bij de groep met Van Vleuten en Van der Breggen zou geraken? 

"Op de Paterberg zat ik er helemaal door en dacht ik dat de vogels waren gaan vliegen. Maar je weet natuurlijk nooit wat er nog kan gebeuren. Er zat niemand van onze ploeg mee in die kopgroep dus dan zet je alles op alles om toch maar iemand vooraan te krijgen. Gelukkig is er Ellen Van Dijk, een echte machine, die ons kon terugbrengen. We kregen ook wat hulp van de andere ploegen omdat de samenwerking vooraan stokte. De sterren stonden die dag goed voor ons."

Je bent de eerste Amerikaan(se) die de Ronde heeft kunnen winnen. Welke aandacht heeft die overwinning gekregen in de ‘States’? 

"Het is toch wel mooi dat ik daarmee het vrouwenwielrennen in de VS op de kaart heb gezet. Ik glom van trots toen het Amerikaanse volkslied werd gespeeld en het is een eer om mijn land op zo’n manier te mogen vertegenwoordigen. Very cool!"

Denk je dat je zege een impact heeft gehad om in de VS meer vrouwenwielrennen uit te zenden, om meer te investeren in vrouwenteams of als inspiratie voor jonge rensters?

"Ik denk dat ik toch getoond heb dat vrouwenwielrennen erg aantrekkelijk kan zijn. Er worden op dit moment duidelijke stappen voorwaarts gezet en hoe meer de mensen het in de VS te zien krijgen, hoe meer jonge meisjes wielrennen gaan zien als een mooie sport om deel van uit te maken. Hoe meer we in de spotlights staan, hoe beter."

We krijgen bijna dagelijks mails, berichten en tweets uit Amerika. Wielrennen is daar nog lang niet zo groot als basketbal, baseball, American Football of hockey, maar we krijgen wel de indruk dat de populariteit een hoge vlucht neemt? 

"Wielrennen is in de VS een nichesport. Het is erg nieuw in vergelijking met baseball, hockey en de typische balsporten. Maar steeds meer Amerikanen kruipen zelf op de fiets en de aandacht die we krijgen, groeit zienderogen. Ik ben trots dat ik een vaandeldrager kan zijn en hoop dat dit enkel een positieve invloed zal hebben op de toekomst van het wielrennen in de Verenigde Staten."

Wij hopen alvast dat je slaagt in je missie en wensen je veel succes in de komende klassiekers!

  • Photonews © Photonews