Bekijk het overzicht

Anna van der Breggen maakt Nederlands feestje compleet met zege in "Vlaanderens Mooiste"

1 April 2018

Traditiegetrouw vertok de Ronde van Vlaanderen voor elite vrouwen in Oudenaarde. Door de barre weerstomstandigheden beloofde het voor de 143 rensters aan de start een loodzware race te worden over 11 hellingen en 5 kasseistroken. 

Tot na de kasseien van de Lange Munte bleef het peloton door de hoge snelheden bijeen. Een noemenswaardige ontsnappingspoging kwam er pas na 25 km: Swinkels, Boogaard, Gulliksen, Penton, Morzenti en Stougje trokken erop uit en kregen even later gezelschap van Ann-Sophie Duyck en Saartje Vandenbroucke. Zij dokkerden met een maximum van 15s voorsprong over de Lippenhovestraat. Op de daaropvolgende Paddestraat kwam echter alles weer samen. 

Toen kwam er een aanval uit onverwachte hoek. Nathalie Van Gogh muisde ervan onder en reed al snel een minuut voorsprong bij elkaar. Het peloton leek haar even te laten begaan, maar op de Holleweg was haar rijk echter alweer uit. De Haaghoek, Leberg, Berendries en Tenbosse maakten geen verschil en met een volledig peloton ging het richting Geraardsbergen waar de Muur op de renster lag te wachten. Bij het binnenrijden van Geraardsbergen werd de koers echter ontregeld door een massale valpartij. Grootste slachtoffers waren Chloë Hosking en Roxanne Fournier die beiden medische zorgen nodig hadden. 

De Kanarieberg deed het peloton uiteindelijk breken in stukken breken. Voorin waren het Amalie Dideriksen en Elena Cecchini die een sprongetje namen, zonder succes echter. Kort daarna vormde zich een groepje van een elftal renners, waaruit Anna Van Der Breggen zich wist los te maken. De eerste groep bestond uit Pieters, Van Vleuten, Moolman-Pasio en Niewiadoma. Groep twee bestond uit al even grote namen als de eerste: Van Dijk, Guarnier, Blaak, Jasinska en Brennauer. Met in elke achtervolgende groep minstens één ploeggenote had Boels-Dolmans duidelijk de controle over de koers. 

Het kon dan ook niet anders dan dat Van Der Breggen deze indrukwekkende beslissende ontsnapping tot een goed einde bracht. Zoals Chantal Blaak deze morgen morgen beloofde: de meisjes van Boels-Dolmans brachten vuurwerk in de finale van deze Ronde Van Vlaanderen. Van der Breggen bracht zo haar weergaloze solo tot een goed einde en mocht als vijfde Nederlandse ooit op het hoogste trapje van het Ronde-podium. Het feest was helemaal wit, blauw, rood gekleurd met Amy Pieters en Annemiek Van Vleuten die Van der Breggen vergezelden op het podium. 

  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx