Bekijk het overzicht

Winst voor Van Avermaet, Gilbert of Sagan in De Ronde? Niet volgens de statistieken...

31 March 2017

Onze pronostiek voor zondag: een Belg wint de Ronde van Vlaanderen na een sprint met drie op de Minderbroedersstraat. Maar die Belg is niét Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert of Tom Boonen. En ook de kans dat Peter Sagan zichzelf opvolgt is klein. Die voorspelling vloekt uiteraard met de vele pronostieken waarin uitgerekend die vier renners vooral als kandidaat-winnaars naar voor worden geschoven. Toch is onze pronostiek historisch onderbouwd.

Van Avermaet niet gediend met winst in de Omloop

Greg Van Avermaet is sinds vorig seizoen helemaal doorgestoten tot de absolute top van de koers in het eendagswerk. Ook dit seizoen won de olympische kampioen al de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem en hij is de eerste die daarin slaagde sinds Jan Raas in 1981. Helaas voor Van Avermaet is dat geen garantie op succes in de Ronde van Vlaanderen, want Raas finishte dat jaar pas derde in Vlaanderens Mooiste...

Meer zelfs, de enige renner die er ooit in slaagde om E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde in hetzelfde jaar te winnen was Tom Boonen in 2012. Nog nooit won de winnaar van de Omloop datzelfde jaar de Ronde van Vlaanderen, het dichtst kwam Frank Vandenbroucke in 1999 toen hij na winst in de Omloop tweede werd in de Ronde achter Peter van Petegem.

Sagan: zichzelf opvolgen als wereldkampioen is érg lastig

Peter Sagan won met de Ronde van vorig jaar wél al een Monument (de vijf Monumenten zijn Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije). Maar de wereldkampioen blijft voorlopig steken op die ene zege en statistisch gezien is de kans klein dat hij zichzelf zondag opvolgt. Dat is immers weinigen gegeven: Romain Gijssels (1931-1932), Achiel Buysse (1940 en 1941), Fiorenzo Magni (1949, 1950 en 1951), Eric Leman in (1972 en 1973), Tom Boonen (2005 en 2006), Stijn Devolder (2008 en 2009), Fabian Cancellara (2013 en 2014) slaagden in dat huzarenstukje. Magni en Cancellara waren dus de enige twee buitenlanders die dat konden...

Dat de wereldkampioen de Ronde won, gebeurde bovendien slechts vier keer: Louison Bobet in 1955, Rik van Looy in 1962, Eddy Merckx in 1975, Tom Boonen in 2006 en Sagan zelf vorig jaar.

 

Lees hier het volledige artikel via Sportwereld.

Al het recente nieuws over de 101e Ronde van Vlaanderen vind je hier terug. 

Foto's: © Patrick Verhoest

  • © Patrick Verhoest © © Patrick Verhoest
  • © Patrick Verhoest © © Patrick Verhoest