Bekijk het overzicht

Van der Poel juicht na millimetersprint

18 October 2020

Een uitzonderlijke editie van de Ronde van Vlaanderen kreeg een uitzonderlijke finale. Van der Poel en Van Aert waren zodanig aan elkaar gewaagd dat een millimetersprint over de zege moest beslissen. Van der Poel won de 104e editie van Vlaanderens Mooiste voor Wout Van Aert. Kristoff sprintte in de achtervolgende groep naar de derde plek.

Een atypische Ronde van Vlaanderen, dat is wat de renners vandaag te wachten stond. In een editie waarbij het grote publiek opgeroepen werd om de wedstrijd van thuis te volgen, kleurde een kopgroep van 6 renners de eerste wedstrijduren: Mühlberger (Bora-hansgrohe), Peyskens (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Van Poppel (Circus-Wanty Gobert), Van den Bossche (Sport Vlaanderen – Baloise), Battistella (NTT Pro Cycling Team) en Van Hoecke (Team CCC). Ze fietsen een maximale voorsprong van zo’n 8 minuten bij elkaar.

In het peloton was er in aanloop naar de hellingen af en toe wel wat nervositeit, maar de wedstrijd bleef dit jaar vrij lang op slot. Gaandeweg knabbelde het peloton wel aan de voorsprong van de vluchters. Vooraan moesten Battistella en Peyskens eerder de rol lossen, terwijl de overige vier vluchters vlak na de eerste beklimming van de Paterberg door het peloton gegrepen werden.

Vuurwerk bij de favorieten volgde er op de Koppenberg. Niemand minder dan wereldkampioen Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) ging op de bult van Melden stevig tempo maken. Het peloton dunde uit onder het beuken van de wereldkampioen. Amper 5 km later volgde versnelling nummer twee van de man in de regenboogtrui. Hij kreeg Nederlands kampioen Van der Poel (Alpecin-Fenix) mee in z’n wiel. Op de kasseien van de Taaienberg kwam Wout Van Aert (Jumbo-Visma)vanuit de achtergrond vooraan aansluiten. Op 37 km van het einde reden dé drie topfavorieten in een elitegroepje vooraan.

Een knallende finale diende zich aan, tot Alaphilippe amper 2 km verder op een motard botste en de Ronde van Vlaanderen met pijn aan de schouder moest verlaten. Door die jammerlijke valpartij van de wereldkampioen bleef het favorietenduo Van Aert – Van der Poel vooraan over voor hét duel in de Vlaamse klassiekers anno 2020.

Bij de laatste beklimming van de Oude Kwaremont bepaalde Van der Poel het tempo. Niemand reed weg en het duo reed met z’n tweeën tot aan de Paterberg, met meer dan een minuut voorsprong op de achtervolgende groep. In die groep deed Naesen (AG2R La Mondiale) op de uitloper van de Oude Kwaremont een gooi naar de derde plek.

Ook op de Paterberg weken Van Aert en Van der Poel geen centimeter van elkaars zijde. Met nog 13 km te gaan was er nog steeds een perfecte samenwerking tussen de twee topfavorieten. Ze reden samen naar de finish waar millimeters beslisten over de zege. De twee wachtten enorm lang om de finale sprint in te zetten. Van op de kop begon Nederlands kampioen aan de sprint. Van Aert kwam centimeter voor centimeter dichter, maar op de streep besliste de jump van Van der Poel over de zege.  Van Aert eindigde op enkele millimeters tweede na een zenuwslopende finale. Kristoff (UAE Team Emirates) won uiteindelijk de sprint van de achtervolgende groep voor plek drie.

Foto: Photonews

Gerelateerd nieuws