Bekijk het overzicht

Van Avermaet wint DeRonde2020

5 April 2020

De eerste virtuele Ronde van Vlaanderen ooit, die de renners thuis op de rollen reden, kent z’n winnaar. Greg Van Avermaet haalde het na een ultieme versnelling op de Paterberg. Hij hield z’n voorsprong vast en mocht thuis de armen in de lucht steken. Hij mag zich nu de winnaar van 'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot' noemen. Oliver Naesen en Nicolas Roche vervolledigen het podium. 

De renners kregen de laatste 32 km uit de finale van de Ronde van Vlaanderen voor de wielen geschoven. Niet lang na de start wachtte de beklimming van de Kruisberg. De eerste versnelling is van Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step), hij rijdt op de Kruisberg weg van de rest van het peloton. Alberto Bettiol (EF Education First), de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2019, kan in de afdaling komen aansluiten. Ze krijgen nog het gezelschap van Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Nicholas Roche (Team Sunweb).

In de achtervolging zijn het vooral Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) en Greg Van Avermaet (Team CCC) die thuis het volle pond geven om het gat te dichten. En dat lukt. Een kopgroep van 6 renners vormt zich in aanloop naar de Oude Kwaremont. Vlak voor de beklimming krijgt Bettiol, die vanuit Lugano meefietst, het lastig. Hij moet de rol vooraan lossen en doet niet meer mee voor de overwinning.

Tijdens de beklimming van de Oude Kwaremont is er een kleine voorsprong voor Evenepoel en De Gendt, maar wegrijden doen ze niet. Van Avermaet, Naesen en ook Roche komen snel weer aansluiten. Op de uitloper van de Oude Kwaremont ziet Evenepoel z’n kans schoon om het nog een keer te proberen. Opnieuw slaagt hij erin een voorsprong bij elkaar te fietsen, maar net als eerder in de wedstrijd smelt het vooraan weer samen.

De laatste beklimming in dit virtuele parcours is, net als in de echte Ronde van Vlaanderen, de Paterberg. Geen kasseien op de rollen, maar de stijgingspercentages kloppen wél. Van Avermaet draait het gashendel stevig open en knalt de virtuele Paterberg omhoog. Eenmaal boven gekomen heeft de olympisch kampioen een mooie voorsprong bij elkaar gefietst.

Van Avermaet lijkt alles te geven dat hij in zich heeft. De achtervolgers, met Naesen, Roche en De Gendt, komen geen meter dichter. Thuis in Grembergen fietst Van Avermaet naar de overwinning in DeRonde2020. In de achtervolging probeert Naesen het met een laatste aanval op 2,5 km van de streep. Roche komt terug op het wiel en zij zullen sprinten voor de tweede plek. Naesen, met de nodige grimas op het gezicht, haalt het uiteindelijk.

Ondertussen steekt Greg Van Avermaet thuis de armen in de lucht, omringd door vrouw en kinderen. DeRonde2020 was niet alleen een unieke ervaring voor de renners en de organisatie, maar ongetwijfeld ook voor de kijkers thuis.

We hopen dat jullie van deze alternatieve Ronde van Vlaanderen hebben genoten!

Gerelateerd nieuws