Bekijk het overzicht

Parcours voor de 103e Ronde van Vlaanderen nagenoeg onveranderd

12 December 2018

Op zondag 7 april 2019 zal de 103e Ronde van Vlaanderen voor het derde jaar op rij van start gaan in hartje Antwerpen. Om 10u30 wordt de wedstrijd op gang geschoten voor een afstand van 267 km met finish, voor de 8ste maal, op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde.

Dorpen van de Ronde

Vlaanderens Mooiste krijgt in 2019 eenzelfde parcoursopbouw als de voorgaande jaren. Tussen Antwerpen en Oudenaarde worden opnieuw alle zeven Dorpen van de Ronde aangedaan: Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. In ieder dorp zijn er weer tal van activiteiten gepland, zodat er overal een groot wielerfeest kan losbarsten. Via het laatste Dorp van de Ronde, Zottegem, bereiken de renners de eerste kasseistroken van de Vlaamse Ardennen, Lippenhovestraat en Paddestraat.

3x Oude Kwaremont, 2x Paterberg en de Muur van Geraardsbergen blijven behouden

Een sleutelrol is opnieuw weggelegd voor het duo Oude Kwaremont en Paterberg, met respectievelijk drie en twee passages. Het ritme van de opeenvolgende hellingen en kasseistroken blijft behouden met de Oude Kwaremont als de eerste van in totaal zeventien hellingen. Nieuw in het parcours is de derde helling, dat zal in 2019 niet de Edelare zijn, wel de Ladeuze in Maarkedal. 1000 meter lang met een maximale stijgingsgraad van 16%. Net als de voorbije twee jaar blijft de Muur van Geraardsbergen, met voorafgaand Tenbosse, op een gelijkaardige wijze in het parcours ingepland.

Na de Muur trekt het peloton via het Fietsmonument van Brakel naar de ultieme finale met zes opeenvolgende typische kasseihellingen. Te beginnen met de Koppenberg op 45 km van de finish, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat met daarna de helling van de Steenbeekdries en de Taaienberg. Vervolgens is er de Kruisberg/Hotond op 26 km van de finish, met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont (17 km) en Paterberg. Daarna rest er nog 13 km tot Oudenaarde, waar het publiek de opvolger van Niki Terpstra opwacht aan de finish.

Ronde van Vlaanderen voor vrouwen reeds aan de 16de editie toe

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen editie 2019 gaat in Oudenaarde van start (10u55) en zal er na 157 km weer aankomen. De finale is iets pittiger gekruid door toevoeging van de Taaienberg (40 km van de finish) en een deel van de kasseien van de Steenbeekdries. Hierna volgt, net als bij de mannen, onmiddellijk de ultieme finale met de Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en Paterberg. In Oudenaarde mag de opvolgster van Anna van der Breggen juichen, na hun Vlaanderens Mooiste met tien hellingen en vier kasseistroken.

Ook de junioren rijden weer hun Ronde

De junioren rijden hun Ronde van Vlaanderen tussen Herzele en Geraardsbergen. Na een aanloop over Zottegem en Brakel en drie lokale rondes met passages over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zal op de Vesten in Geraardsbergen de winnaar van de 51e editie gekend zijn. Net als voor de winnaar van 2018, Daniel Arnes, is de hoop op een mooie wielertoekomst groot na een triomf in de Ronde van Vlaanderen voor junioren.