Bekijk het overzicht

Oude Kwaremont en Paterberg vormen opnieuw de finale van de Ronde, Muur van Geraardsbergen als achtste van achttien hellingen

30 October 2016

Het Steen en de Grote Markt vormen het decor van de start in Antwerpen

Voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde vertrekken de renners in het bruisende Antwerpen. Het startschot van “Vlaanderens Mooiste” wordt om 10u30 gegeven aan Het Steen. Voordien kunnen alle wielerfans terecht op de Grote Markt waar de renners op het podium voor het stadhuis het startblad zullen tekenen en zullen worden voorgesteld aan het publiek. Tussen een ongetwijfeld enorme massa rijden de renners vervolgens via de Suikerrui naar de start. Op de Groenplaats wordt voor alle binnen- en buitenlandse fans een fandorp voorzien mét groot scherm. De bussen van de renners zullen te bezichtigen zijn in het rennersdorp op de Scheldekaaien.

Aanloopstrook via o.a. Sint-Niklaas en Aalst naar de Vlaamse Ardennen

Eerder raakte de vernieuwde aanloopstrook van de Ronde van Vlaanderen al bekend. Nadat de renners Antwerpen achter zich laten, zullen ze zich via zeven ‘Dorpen van de Ronde’ een weg banen richting Vlaamse Ardennen. Vanuit Antwerpen wordt via Linkeroever en Burcht koers gezet naar Sint-Niklaas, waar de Ronde van start ging tussen 1977 en 1997.

Na hun passage door de ‘hoofdstad van het Waasland’ dendert het peloton voort langs het geboortedorp van Olympisch Kampioen Greg van Avermaet, Hamme-Zogge, langs het Donkmeer en door het centrum van Berlare. Het volksfeest wordt verdergezet in Aalst, waar de inwoners van plan zijn om van de Ronde een tweede “Aalst carnaval” te maken. Erpe-Mere, waar Lucien van Impe in de bloemetjes wordt gezet, is de volgende partnergemeente in het rijtje.

Via Herzele en Zottegem, waar de renners met de Lippenhovestraat en de Paddestraat de eerste kasseistroken van de dag voorgeschoteld krijgen, beuken de renners de poort naar de Vlaamse Ardennen open. Het peloton wordt een eerste keer in het centrum van Oudenaarde verwacht omstreeks 13u, waarna het klimwerk kan beginnen.

 

Drie nieuwe hellingen op het menu in de kern van de Ronde

In totaal mogen de renners zich op zondag 2 april verwachten aan 259,5km met een totaal van 18 hellingen en vijf kasseistroken. Na de passage in Oudenaarde trekt de hele wielerkaravaan voor een eerste keer naar de Oude Kwaremont (1ste helling, na 115km). Vervolgens staan de Kortekeer, de Eikenberg, de Wolvenberg, de volledige Holle Weg (kasseistrook, na 137km), de Haaghoek (kasseistrook, na 142km), de Leberg en de Berendries op het programma.

In vergelijking met de jubileumeditie van 2016 verdwijnen drie hellingen uit het parcours: de Molenberg, de Valkenberg en de Kaperij. In de plaats worden Ten Bosse (als 7e helling van de dag na 154km), de Muur van Geraardsbergen/Kapelpuur (als 8e van de 18 na 164km) en de Pottelberg (als 9e beklimming na 183km) aangedaan. De kasseistroken die de renners niet langer hoeven te vrezen in vergelijking met vorig jaar zijn de Huisepontweg, de Ruiterstraat, Kerkgate en de Jagerij.

Muur van Geraardsbergen als belangrijk ijkpunt in het parcours

Blikvanger in deze pittige opeenvolging van beklimmingen in de Vlaamse Ardennen is uiteraard de Muur van Geraardsbergen. Na vijf ‘muurloze’ jaren is er opnieuw plaats voor de Muur in het parcours, een beslissing die in binnen- en buitenland op algemeen applaus werd onthaald.

Een hele dag wielrennen in Geraardsbergen

Op zondag 2 april 2017 wordt Geraardsbergen een absolute hotspot in het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen.

De strijd op de stenen van de Oudeberg was in het verleden vaak de sleutel tot de ontknoping van de finale en ook nu kan de Muur, die als achtste van de 18 hellingen op 95 kilometer van de meet ligt, een belangrijk ijkpunt in het parcours zijn. Op deze legendarische stadshelling met een gemiddeld hellingspercentage van 9,5% zullen de favorieten die zich goed voelen hun concurrentie ongetwijfeld een eerste keer kunnen testen, een belangrijke indicator voor het verdere verloop van de wedstrijd.

De passage van de mannen wordt voorzien omstreeks 14u15. Een uur eerder, omstreeks 13u15, zijn het de vrouwen die de klim van iets meer dan een kilometer met een steilste zone van 20% mogen temmen. Bovendien speelt de Muur van Geraardsbergen op 2 april ook de rol van scherprechter in de Ronde van Vlaanderen voor Junioren. Zij krijgen De Muur maar liefst drie keer voor de kiezen alvorens omstreeks 12u30 op de flanken van de Kapelmuur, de Vesten, uit te maken wie de opvolger wordt van de Nederlander Timo De Jongh.

 

Volksfeest op de Vesten en de Muur

Na de Oude Kwaremont in Kluisbergen en de Kruisberg in Ronse is de Muur van Geraardsbergen de derde meest beklommen helling in de geschiedenis van de Ronde. Duizenden fans zagen in 1985 een ontketende Eric Vanderaerden wegrijden op de Muur, keken toe hoe een weergaloze Johan Museeuw in 1995 de koers op de kasseien van de Muur in een definitieve plooi legde en waren getuige van de legendarische tweestrijd tussen Fabian Cancellara en Tom Boonen in 2010.

Opnieuw duizenden fans zullen de terugkeer van de Muur ongetwijfeld vieren met een groot volksfeest in Geraardsbergen. Het stadsbestuur en organisator Flanders Classics bereiden zich voor op een gigantische volkstoestroom uit binnen- en buitenland en leveren daarvoor de nodige extra inspanningen.

Alle fans zullen de doortocht door het centrum van Geraardsbergen van de elite mannen, de elite vrouwen en de Junioren live kunnen meemaken vanop deze iconische plek. Er wordt een groot fandorp voorzien op de Vesten en er zal een groot scherm worden geplaatst zodat de fans geen seconde moeten missen van de ontknoping van de 101e Ronde van Vlaanderen.

“De Muur is een heilige plek voor wie van koers houdt”

“De doortocht op de Muur is een bedevaart, het wachten op de renners een intens ritueel”, toont burgemeester Guido De Padt van de stad Geraardsbergen zich uitermate tevreden met de terugkeer van dit Vlaamse wielermonument. “De Muur is een heilige plek voor wie van koers houdt en heeft een enorme uitstraling in binnen- en buitenland. De Muur is dé ambassadeur voor koers in Vlaanderen.”

“De Muur van Geraardsbergen is een begrip in de wielerwereld en ver daarbuiten”, voegt koersdirecteur Wim Van Herreweghe van organisator Flanders Classics daaraan toe. “De terugkeer van deze iconische helling is een win-win-situatie voor beide partijen: de Ronde geeft aanzien aan de stad Geraardsbergen, de Muur zorgt voor een grotere uitstraling van “Vlaanderens Mooiste”.

Ongewijzigde laatste 75 kilometer. Het concept 3x Oude Kwaremont en 2x Paterberg blijft behouden.

De laatste 9 beklimmingen en de laatste kasseistrook van de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen blijven ongewijzigd in vergelijking met de vorige edities. Na de Kanarieberg, als 10e helling worden de Oude Kwaremont ( als 11e helling op 55km van de finish) en de Paterberg (als 12e helling op 51km) aangedaan.

 

Daarna krijgen de renners nog een stevige hoofdschotel voor de kiezen: eerst wordt met de Koppenberg een ‘monument’ voorgeschoteld op 45 kilometer van de finish waarna de hoofdrolspelers via de Mariaborrestraat (kasseistrook) naar de Steenbeekdries, de Taaienberg en de Kruisberg/Hotond trekken. De ultieme scherprechter tot slot is het duo Oude Kwaremont, 17e helling op 17km van de finish en Paterberg, 18e en laatste helling op 13km van de finish.

“Deze laatste zes hellingen uit het Ronde-parcours van vandaag zijn typische en unieke Ronde van Vlaanderen-hellingen, allen hellingen in kassei. Het ondertussen herkenbare en intense ritme daarbij heeft ons de voorbije jaren beklijvende finales gegeven. Met als laatste hoogtepunt, vorig jaar, bij de jubileumeditie, de 100ste editie, waar wereldkampioen Peter Sagan Fabian Cancellara van een absoluut record hield en magistraal zegevierde. Deze laatste 75kilometer wensen wij gewoon te behouden. Deze herkenbaarheid moet een echte traditie worden” , besluit koersdirecteur Wim Van Herreweghe.

Foto’s: © Kramon

Gerelateerd nieuws