Bekijk het overzicht

Ontdek welke activiteiten de "Dorpen van de Ronde" gepland hebben op 2 april!

30 March 2017

Flanders Classics werkt tot 2020 samen met zeven nieuwe “Dorpen van de Ronde”, de ankerplaatsen van de vernieuwde Ronde van Vlaanderen. De zeven Oost-Vlaamse partnersteden en –gemeenten vormen de aanloop naar de Vlaamse Ardennen. Hieronder vind je meer informatie over de “Dorpen van de Ronde” en ontdek je welke activiteiten gepland staan op zondag 2 april!

1. Sint-Niklaas

Na de start vanuit Antwerpen rijdt het peloton via de Waaslandtunnel een eerste stukje nostalgie tegemoet. Als eerste partnerstad koos Flanders Classics voor Sint-Niklaas, waar “Vlaanderens Mooiste” van start ging tussen 1977 en 1997. De Ronde keert dus voor het eerst in 20 jaar terug naar de hoofdstad van het Waasland, waar ongetwijfeld een heuse massa het peloton zal opwachten.

De renners komen omstreeks 11 uur Sint-Niklaas binnen via de Tassijnslaan, om dan de Parklaan op te draaien richting de Grote Markt. 2017 is een feestjaar voor Sint-Niklaas, aangezien de Wase stad 800 jaar geleden gesticht werd. Dit zal tijdens de doortocht van de Ronde extra in de verf gezet worden. Zo zal een groot ‘800 jaar Sint-Niklaas’-logo op de markt aangebracht worden, dat vanuit de helikopter duidelijk te zien zal zijn tijdens de rechtstreekse uitzending. Verder zullen er enkele ballons, waaronder de stadsballon, klaarstaan op de Grote Mark. En ook de horeca zal die dag extra haar best doen om er een waar wielerfeest van te maken!

  • Brasseurs: mogelijkheid om in bovenzaal te zitten met uniek zicht op Grote Markt en wielrenners; aangepast ontbijt en lunch
  • Bubbles & Wine: speciale Vlaanderen-cocktail, Kwaremontbier en gelegenheidsmenu met hamburgers en spaghetti
  • Hôtel de Ville: opent de bovenzaal met fenomenaal zicht op Grote Markt en wedstrijd
  • Den Antus: typische Vlaamse kost, gratis vat bij Belgische overwinning, bij overwinning Tom Boonen: Tournée Generale
  • Plaza Central: gratis tapas bij Kwaremont, overwinning Boonen = Tournéé Generale
  • Bistro ’t Pleintje: Ronde van Vlaanderen-afternoon tea

Website stad Sint-Niklaas

www.sint-niklaas.be (www.sint-niklaas.be/nieuws/ronde-van-vlaanderen-terug-in-sint-niklaas)

2. Hamme-Zogge

Het tweede ‘Dorp van de Ronde’ op weg naar Oudenaarde is Hamme-Zogge, het geboortedorp van Olympisch Kampioen Greg Van Avermaet. In 2016 kende één van de meest populaire Belgische renners van dit moment nog pech met een zware val in de Ronde, maar een passage door Zogge moet bij de BMC-renner voor een extra boost zorgen. Van Avermaet is er ongetwijfeld op gebrand om na winst in de Omloop Het Nieuwsblad ook de Ronde op zijn erelijst bij te schrijven.

Ook gemeente Hamme-Zogge is er klaar voor om van 2 april een onvergetelijke dag te maken. Zo zorgt de fanclub van Greg Van Avermaet voor een gezellig wielerfandorpcafé met eet- en drankstanden. Natuurlijk kan de koers op groot scherm gevolgd worden. Wielerverzamelaar Willy Van den Branden organiseert een tentoonstelling over het wielrennen van vroeger en nu. Hamme-Zogge is ook de wielerliefhebbers die zelf willen fietsen niet vergeten! Onder het motto ‘Hamme fietst mee!’ kunnen supporters zelf op de rollen koersen. En natuurlijk zullen de Hamse Reuzen niet ontbreken!

Website gemeente Hamme

www.hamme.be/website/1-www.html (www.hamme.be/website/182764-www.html?branch=1&language=1)

3. Berlare

Van Hamme-Zogge trekt het peloton via het prachtige Donkmeer naar Berlare, waar wielericoon Fred De Bruyne, winnaar in 1957, de evidente link is met de Ronde. Man-in-vorm de afgelopen weken en inwoner van Berlare, Oliver Naesen, zal ongetwijfeld in de voetsporen willen treden van De Bruyne.

In Berlare zal de koers op verschillende plaatsen te volgen zijn op groot scherm. Om de doorkomst van de Ronde te vieren zal de de stad versierd worden door de plaatselijke jeugd en zal op het Donkmeer een bijzondere aanmoediging te zien zijn: vijfendertig bootjes vormen de namen ‘Greg’ en ‘Oli’.

Website gemeente Berlare

www.berlare.be/start-pagina.html (www.berlare.be/dorp-van-de-ronde.html)

4. Aalst

“De Keizerlijke Stede blekkert als de Ronde Passeert”, schreef oprichter Karel Van Wijnendaele ooit over het vierde dorp, of beter ‘Stad van de Ronde’, Aalst. Het natourcriterium in de Ajuinenstad brengt jaarlijks zo’n 50.000 toeschouwers op de been in deze wielergekke stad. Ook in het verleden fungeerde Aalst al enkele malen als doortochtplaats en als er één volk weet wat een groot volksfeest inhoudt, dan ongetwijfeld de Aalstenaars.

De supporters kunnen op de Grote Markt de koers volgen op grote schermen. Om er een feestelijke dag van te maken worden een kinderdorp en een fietsparcours voor gekke fietsen voorzien. Na de aankomst volgt er een live optreden van de coverband ‘De Spikes’ met aansluitend een DJ-set.

Website stad Aalst

www.aalst.be (www.aalst.be/deelwebsite/aalst-sport/artikel/beleef-de-ronde-van-vlaanderen)

5. Erpe-Mere

Ook in Erpe-Mere, de vijfde halte van het peloton op weg naar de Vlaamse Ardennen, leeft het wielrennen echt. In Erpe-Mere vieren ze in 2016 het 40-jarige jubileum van de winst van Lucien van Impe in de Ronde van Frankrijk, tot op heden de laatste Belgische winst in ‘La Grande Boucle’. Een passage van “Vlaanderens Mooiste” aan deze passionele wielergemeente, waar jaarlijks zo’n 35 regionale wedstrijden verreden worden, kon dus niet ontbreken.

Erpe-Mere wil dan ook bewijzen dat de Ronde helemaal thuis hoort in de Oost-Vlaamse gemeente. Daarom kan de koers op verschillende locaties gevolgd worden op groot scherm en is er kinderanimatie voorzien. De supporters zullen verder niet tekort komen, want er zullen genoeg drank- en eetstanden staan. En om het helemaal feestelijk te maken, zullen de gevels in Erpe-Mere versierd worden!

Website gemeente Erpe-Mere

www.erpe-mere.be

6. Herzele

Als voorlaatste ‘Dorp van de Ronde’ koos Flanders Classics voor Herzele, al 48 jaar de gastheer voor de Ronde van Vlaanderen voor Junioren en de plaats waar jonge talenten een eerste keer proeven van de smaak van de Ronde. Onder andere Jens Debusschere en Stijn Devolder wonnen in het verleden in Herzele alvorens de sprong te maken naar de ‘grote jongens’. Bij de passage van de Ronde kunnen de inwoners van deze Oost-Vlaamse gemeente zelf zien hoe de jonge talenten van de voorbije jaren het er vanaf brengen bij de profs.

Op 2 april kunnen de supporters terecht in het Rondedorp op de Groenlaan, met een groot scherm, verschillende drank- en eetgelegenheden en animatie voor jong en oud. Zo zullen MC Tom Boudeweel (Sporza) en discobar Radio Pasquale de sfeer verzorgen en zijn er voor de jongsten opblaasbare games voorzien. Wie zelf de Ronde eens wil beleven, kan een mythische berg uit de Ronde van Vlaanderen beklimmen! Ook de kinderen kunnen de dag sportief doorbrengen, met een behendigheidsparcours en een kidstour (25km).

Website gemeente Herzele

www.herzele.be (www.erpe-mere.be/dorpvanderonde)

7. Zottegem

“Zottegem… zot van de koers, gek van de Ronde”, zo promoot deze laatste ‘partnerstad’ zichzelf graag als een echte wielerstad. Zottegem zal volgend jaar de poort zijn naar het hart van de Vlaamse Ardennen. Hier zullen de renners hun eerste echte obstakels moeten temmen op weg naar eindwinst in Oudenaarde: de Lippenhovestraat en de Paddestraat. Deze twee iconische kasseistroken zijn al sinds mensenheugenis aanwezig in grote klassiekers of zoals de lokale schrijver Wim Schrever het verwoordt: “Na honderd kilometer vlak, vatten de renners en hun gevolg vanaf hier de kuitenbijters aan […] Het feest kan beginnen!”

Zottegem wil niet maar één dag per jaar in de kijker staan als ‘Dorp van de Ronde’. Daarom tekent stad een creatief programma uit onder het motto ‘De kasseien maken de koers’. De Zottegemse kasseien van de Lippenhovestraat en Paddentraat spelen een belangrijke rol in de Ronde van Vlaanderen en daar zal volop op ingezet worden! Zo worden de kasseistroken gesierd door spandoeken en banners en zullen de renners op de Paddestraat, de oude Romeinse heirweg, verwelkomd worden door een legioen Romeinse legionairs. Verder zullen de Platte Choco’s hun Rondelied ‘De koers es dor’ live brengen en zullen oud-renners geïnterviewd worden. Zottegem wil ook inzetten op de kleinste wielerfans met de mascotte ‘De Kleine Flandrien’ en een fietsroute voor kinderen.

Website stad Zottegem

www.zottegem.be (https://de-beiaard.be/2017/02/10/zottegem-wil-uitpakken-als-dorp-van-de-ronde/)