Bekijk het overzicht

Niki Terpstra zegeviert op fenomenale wijze in 102e Ronde van Vlaanderen

1 April 2018

De weergoden waren de wielerfans dit jaar minder gunstig gezind dan de voorbije jaren. Geen heerlijk ochtendzonnetje op deze Paaszondag, wel af en toe een plaatselijk buitje. Daar liet het publiek zich echter niet door afschrikken, want in grote getalen kwamen ze afgezakt naar de Grote Markt in Antwerpen. Studio Brussel maakt er opnieuw een ongezien openingsfeestje van, de renners vertrokken goedgeluimd voor een tocht van 264,7 kilometer.

Ondanks de regen lag het tempo meteen érg hoog in de beginfase. De traditionele vlucht van de dag liet erg lang op zich wachten en dat zorgde voor nervositeit in het peloton. Het grootste slachtoffer daarvan was Sep Vanmarcke die in de aanloopstrook richting Vlaamse Ardennen liefst twee keer van dichtbij kennis maakte met het asfalt. 

Na 70 km was het dan toch raak voor elf renners. Daarbij drie Belgen: Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen - Baloise), Dimitri Peyskens (WB - Aqua Protect Veranclassic) en Michael Goolaerts (Veranda’s Willems - Crelan). Ook Marco Haller (Katusha - Alpecin), Ryan Gibbons (Dimension Data), Iván García (Bahrain - Merida), Jimmy Turgis (Cofidis) en Filippo Ganna (UAE Team Emirates) trokken mee ten aanval. Ten slotte was ook Nederland vertegenwoordigd met drie renners (Lighthart en Gerts van Roompot en Eenkhoort van LottoNL-Jumbo), een voorbode van wat een Nederlandse hoogdag zou worden.

Nadat het liedje van de elf koplopers was uitgezongen, namen drie renners namelijk over. Daarbij opnieuw twee Nederlanders. Dylan Van Baarle (Sky), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Sebastian Langeveld (EF-Drapac) gingen aan net voor de Koppenberg en zouden het nog een tijdje uitzingen. Voordien werd er wel erg nerveus gekoerst, maar zonder al te grote gevolgen. Naesen kwam ten val, maar kon opnieuw aansluiten. Ook de andere Belgen, met Tiesj Benoot en Wout Van Aert, hadden zich al erg gretig getoond. 

Ondanks een staaltje krachtpatserij van Greg Van Avermaet op de Taaienberg, was het de Kruisberg die dit jaar voor de beslissing zou zorgen. Uit een select groepje van overgebleven favorieten sprong zowaar Nibali naar voren. Terpstra reageerde gezwind en ging gewoon op en over de Italiaan op 26 km van de eindmeet in Oudenaarde.

Wie dacht dat de favorieten op de laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg wel eventjes naar de Nederlander zouden toerijden, kwamen bedrogen uit. De favorieten keken naar elkaar en dus was de vogel gaan vliegen. Terpstra etaleerde zijn klasse en ging op de Oude Kwaremont over zijn twee vooropgebleven landgenoten. Enkel de piepjonge Mads Pedersen bood nog even weerwerk, maar tegen de beresterke Nederlanders van Quick-Step was geen kruit opgewassen. 

Toen Terpstra 45 seconden pakte, vond Peter Sagan het welletjes. De wereldkampioen ging vol door in het tussenstuk richting laatste keer Paterberg, maar de wereldkampioen viel stil en liet zich afzakken naar het groepje der favorieten. Intussen gaf Terpstra nog een keer het volle pond richting Oudenaarde. Op de tonen van "Gaan met die banaan" kwam een dolgelukkige Nederlander solo over de finish. De sterke Mads Pedersen bleef net uit de greep van het peloton en finishte knap tweede, Philippe Gilbert maakte het feestje compleet met een derde plaats.

Terpstra en Gilbert zetten zo nog maar eens de dominantie van Quick-Step Floors in de verf. De "wolfpack", de bijnaam die de renners van Patrick Lefevere zichzelf geven, pakte met de overwinning in de Ronde al zijn 21e zege van het seizoen. En Niki Terpstra, die mag zich voor een jaar de Ronde van Vlaanderen-koning noemen. 

 

  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx