Bekijk het overzicht

Italiaan Alberto Bettiol verrast tegenstand met solo

7 April 2019

De Italiaan Alberto Bettiol (EF Education First) is de verrassende winnaar van de Ronde 2019. Hij ontsnapte op de Oude Kwaremont en werd niet meer ingehaald door het groepje met favorieten. Het is tevens zijn eerste zege als prof. Kasper Asgreen (Deceuninck – Quick Step) en Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) vervolledigen het podium.

Tot aan de Muur van Geraardsbergen bleef de Ronde vrij gesloten. Niki Terpstra was al vroeg – letterlijk – uitgevallen, met nog 160 km te gaan. De winnaar van vorig jaar werd met een hersenschudding afgevoerd naar het ziekenhuis.

Op de Muur scheurde het peloton in twee, onder andere Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Alexander Kristoff kwamen in het tweede peloton terecht. Zonder veel erg, want nog voor de finale kon losbarsten, kwam alles terug samen.

Bij de tweede passage op de Oude Kwaremont vonden Vanmarcke, Dylan Van Baarle, Kasper Asgreen en Stijn Vandenbergh het welletjes. Het peloton gaf hen evenwel weinig vrijheid, hun voorsprong bleef beperkt tot zo’n 30”. Achter hen viel Mathieu van der Poel spectaculair. Hij probeerde zich nog corrigeren, maar ging uiteindelijk toch over zijn stuur. De Nederlandse kampioen zette de scheve situatie echter snel recht. Hij kwam in geen tel weer aansluiten in het uitgedunde peloton, waar zowat alle favorieten nog aanwezig waren.

Vandenbergh moest als eerste vooraan lossen, Vanmarcke volgde kort daarna en uiteindelijk werden ook Asgreen en Van Baarle bijgehaald door de achtervolgende groep. Het mythische duo Oude Kwaremont-Paterberg bleek opnieuw beslissend. Een verrassende Alberto Bettiol gaf zijn tegenstanders het nakijken op de Oude Kwaremont. Achter hem was de samenwerking zoek in een elitegroepje met Sagan, Naesen, Van Avermaet, Matthews, Kristoff, Valverde...

Bettiol kon zo zijn solo succesvol afronden. Het is meteen de eerste profzege voor de 25-jarige Italiaan. Kasper Asgreen glipte nog weg in de achtervolging en werd tweede. Alexander Kristoff won de sprint voor de derde plaats.

  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews