Bekijk het overzicht

Het magische cijfer 8: waarom het in de sterren geschreven staat dat zondag een Belg wint

23 March 2018

Krijgen we dit jaar opnieuw een Belgische winnaar? Het lijkt alvast in de sterren geschreven te staan. Opvallend is dat sinds 1928 (in 1918 werd de Ronde niet verreden) er telkens een Belg won in een jaartal met 8 als laatste cijfer. Pakt Gilbert een tweede op rij of steekt Greg van Avermaet eindelijk zijn handen in de lucht in zijn favoriete koers. Deze voorgangers gaven alvast het goede voorbeeld.

1928 - Jan Mertens

De Belg die deze traditie in gang zet, is Jan Mertens in 1928. Hij haalt het in een spurt met vier andere Belgen. Al is de Ronde dat jaar nog niet zo internationaal gekleurd als nu: de top tien wordt volledig door landgenoten bezet.

1938 - Edgar De Caluwé

In 1938 is Edgar De Caluwé de snelste. Ook in deze editie draait het uit op een sprint. Deze keer strijden liefst negen Belgen om de overwinning.

1948 - Briek Schotte

Ook tien jaar na De Caluwé krijgen we een Belgisch getinte eindspurt. In 1948 is Briek Schotte de snelste van vier Belgen. In 1942 pakte hij al zijn eerste winst in de Ronde. In totaal nam Schotte twintig keer deel aan Vlaanderens mooiste! Hij haalde acht keer het podium. Zo staat hij te boek als een echt Ronde-icoon.

1958 - Germain Derycke

In 1958 kleurt de top tien al wat internationaler, met ook enkele Italianen die zich mengen in de spurt. Toch kan Germain Derycke de traditie in ere houden. Op 85 kilometer van de meet toont hij zich een eerste keer. Hij krijgt enkele medevluchters mee en rondt zijn aanval perfect af in de sprint.

1968 en 1978 - Walter Godefroot

Walter Godefroot, ‘de Vlaamse bulldog’, slaagt er zelfs in zich twee keer in dit lijstje te fietsen! In 1968 breekt de koers open op de Muur van Geraardsbergen, wanneer Eddy Merckx, Raymond Poulidor en Ward Sels ontsnappen. Het peloton laat niet begaan en uiteindelijk – hoe kan het ook anders – wordt er gesprint voor de overwinning. ‘Tradities zijn er om in ere te houden’, moet Godefroot in 1978 gedacht hebben. Dus verschalkt hij Michel Pollentier en Gregor Braun in de sprint.

1988 - Eddy Planckaert

Wie anders dan Eddy Planckaert is de volgende die profiteert van het geluksnummer 8! In 1988 blijven Planckaert en Phil Anderson uit de greep van het peloton. Een eindstrijd met twee, dat hadden we nog niet gehad in dit lijstje.

1998 - Johan Museeuw

Hoera voor de Leeuw van Vlaanderen! Johan Museeuw breekt de ban en komt als eerste renner in dit lijstje solo over de meet in 1998. Het is dan al zijn derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Ook in 1993 en 1995 is hij de rest te snel af.

2008 - Stijn Devolder

Tien jaar na Museeuw rondt Stijn Devolder een solo perfect af in aankomstplaats Meerbeke. Volderke demareert op 30 km van de streep en bolt uiteindelijk solo over de meet. In 2009 doet hij dat kunstje nog eens over.