Bekijk het overzicht

Fabian Cancellara over de Ronde: "Sagan en Van Avermaet bijven dé topfavorieten"

23 March 2018

Flandrien (zn., m., ~s): wielrenner die behalve door een grote fysieke kracht, gekenmerkt wordt door het vermogen om in ongunstige (weers)omstandigheden zijn strijdlust te behouden, en daardoor uitermate geschikt is voor het rijden van de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Vroeger werd beweerd dat enkel Vlaamse renners deze eretitel te beurt viel, maar voor Fabian Cancellara maakte wielerminnend Vlaanderen graag een uitzondering. Weinig renners die het begrip zo mooi vormgaven als de sympathieke Zwitser uit Bern. Met 3 overwinningen in de Ronde van Vlaanderen heeft hij zich in de harten van de Vlamingen gereden. In aanloop naar de Ronde belden we hem op voor een gezellige babbel.

Dag Fabian. Het is ondertussen 2 jaar geleden dat je je laatste Ronde van Vlaanderen reed en de fiets aan de haak ging. Hoe bevalt het leven je als wielrenner op rust?

"Heel goed eigenlijk. Ik heb geen tijd om stil te zitten. Nu ik wielrenner af ben, kan ik mij bezighouden met andere zaken en heb ik tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Ik blijf wel met sport bezig. Zo zet ik volop mijn schouders onder het project “Chasing Cancellara”, waarmee we beginnende wielerfans warm willen maken voor de koers. We organiseren verschillende fietstochten in verschillende landen waarbij wielertoeristen samen met mij of tegen mij, in een soort achtervolgingsrace, fietsen. Daarnaast heb ik met de triatlon een nieuwe sportieve uitdaging gevonden. Ook hier wil ik beginners ondersteunen en hen motiveren om nieuwe uitdagingen aan te gaan."

Je hebt de Ronde van Vlaanderen 13 keer gereden en bent mede-recordhouder met drie overwinningen. Wat is je allermooiste herinnering?

"Ik heb veel prachtige herinneringen aan “Vlaanderens Mooiste”. Ik kan uren vertellen over deze fantastische wedstrijd. Mijn drie overwinningen gelden uiteraard als absolute hoogtepunt. 2010 bijvoorbeeld was fantastisch. Ik kwam toen solo aan in Meerbeke en er was een fan die me de Zwitserse vlag aanreikte. Het zag er misschien uit alsof dat gepland was, maar dat was het absoluut niet. Ik glunderde van trots. Na een moeilijk jaar in 2012 met een zware val in de Ronde, deed mijn overwinning in 2013 ook enorm deugd. En met mijn zege in 2014 kwam ik in een select kransje terecht van renners die de Ronde twee maal op rij wonnen. Ook daar ben ik uiteraard fier op."

Op 1 april is het dan opnieuw zover. Voorlopig kon niemand echt overtuigen. Laat jouw kennersoog eens schijnen over de mogelijke kanshebbers. Wie trekt zondag aan het langste eind?

"Voor mij blijven Sagan en Van Avermaet de topfavorieten. Daar net onder staat natuurlijk een hele waslijst aan renners die hen het vuur aan de schenen zullen leggen. Ik denk aan de jonge Belgen Naesen, Benoot, Stuyven en Theuns. Ze zijn hongerig en zullen zich willen bewijzen op de Vlaamse wegen. Ik vond ook de overwinning van Nibali in Milaan-San remo indrukwekkend en ben benieuwd naar wat Kwiatkowski hier zal presteren. Zij kunnen de heuvels zeker aan maar als de kasseispecialisten full gas gaan op de Oude Kwaremont, ben ik benieuwd of ze kunnen volgen. Dan is er ten slotte nog het Quick-step-blok. Ik verwacht een sterke Stybar en onderschat ook Gilbert niet. Zijn overwinning vorig jaar als Belgisch kampioen na een indrukwekkende solo, was buitengewoon. Hij oogt momenteel misschien wat minder, maar met hem you never know."

 

  • Photo News © Photo News
  • Photo News © Photo News