Bekijk het overzicht

Eddy Planckaert voorspelt: Peter Sagan wint de Ronde

4 April 2019

Wie heeft jou dit voorjaar al kunnen verrassen?

Wout Van Aert. Ik had niet verwacht dat hij in Strade Bianche zo lang zou kunnen meegaan met mannen als Alaphilippe en Fuglsang. Chapeau, echt waar. Ook de manier waarop Oliver Naesen in Parijs-Nice bergop reed, was mooi om te zien.

 

Deceuninck- Quick-Step domineerde tot nu toe het klassieke voorjaar. Wie wordt bij hen de belangrijkste naam volgens jou?

Zij hebben momenteel een stuk of vier, vijf potentiële Ronde-winnaars in de ploeg. De oude Gilbert zal volgens mij nog wel eens een truc proberen uithalen. Ik zet Philippe Gilbert en Yves Lampaert op dezelfde hoogte, maar ik denk dat Zdenek Stybar nog net iets meer kans maakt. Hij gaf een zeer goede indruk in Omloop Het Nieuwsblad. 

 

Hoe moet de concurrentie de hegemonie van Deceuninck-Quick-Step proberen doorbreken?

De ploegen moeten minder egoïstisch rijden. Tegenwoordig is er geen samenwerking meer tussen de ploegen onderling. Om Deceuninck-Quick-Step te ontwrichten, moeten er minstens twee of drie ploegen tégen hen rijden. Enkel als er mannen van Lefevere mee zijn in een ontsnapping, moeten de andere ploegen volle bak rijden. Eric Vanderaerden en ik maakten dat indertijd mee toen we voor Panasonic reden, maar nu zie je dat niet meer. Iedereen rijdt in eigen belang.

 

Titelverdediger Niki Terpstra komt uit voor het kleinere Direct Energie. Hoe schat je zijn kansen in?

Hij zal alleszins een portie geluk nodig hebben, al is dat om zo’n koers te winnen altijd wel het geval. Het wordt niet evident voor hem. Iedereen weet dat hij een steengoed renner is, maar ik denk dat zijn ploeg hem in de finale onvoldoende zal kunnen ondersteunen. Ik vermoed dat hij zich zal tonen, maar volgens mij is de concurrentie te sterk om te kunnen ontsnappen.

 

Zijn er landgenoten naar wie je uitkijkt?

Ik heb een boon voor de olijke Naesen. In Jasper Stuyven zie ik ook een mogelijke winnaar, maar af en toe laat hij zich nog iets te gemakkelijk om de tuin leiden. Hij zou bij de eerste vijf renners moeten zitten bij het oprijden van de cruciale hellingen. Verder ben ik benieuwd naar Greg Van Avermaet, we weten dat hij in staat moet zijn om de Ronde van Vlaanderen te winnen.

 

Welke andere namen schuif je naar voren?
Peter Sagan. Geen twijfel mogelijk. Iedereen verwacht de Slovaak op 7 april, maar toch wordt er niet over hem gesproken zoals de voorbije jaren. Sagan is snel en bovendien omringd door een sterke ploeg. Dan heb je nog mannen zoals Matteo Trentin, John Degenkolb en Alexander Kristoff misschien. Toch zijn zij niet van het kaliber van Sagan.

 

Als je op voorhand het koersverloop zou kunnen bepalen, wat is voor jou als fan dan het ideale koersscenario?
Ik zou graag zien dat de renners vroeger beginnen koersen. Een tiental topfavorieten die het in een harde koers onder elkaar uitmaken
op 70 of 60 km van de meet. Man tegen man.

PROGNOSE EDDY PLANCKAERT
Peter Sagan

 

 

Lees hier Het Koersblad - editie Ronde van Vlaanderen: 
https://www.flandersclassics.be/sites/default/files/fc19_krant_rvv_web.pdf

  • Photonews © Photonews

Gerelateerd nieuws