Bekijk het overzicht

'Dorpen van de Ronde' openen hun deuren voor unieke tentoonstellingen

2 March 2017

Eerbetoon aan Fred De Bruyne in Berlare

Dit jaar mogen zeven steden en gemeenten zich “Dorp van de Ronde” noemen en Berlare is er één van. De gemeente heeft dan ook reden om te feesten tijdens de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen. “Hun” Fred De Bruyne, geboren in Berlare, kon precies 60 jaar geleden “Vlaanderens Mooiste” winnen. Daarom worden enkele activiteiten georganiseerd als eerbetoon. Zo opende op 19 februari in het Museum Donkmeer een tentoonstelling over zijn carrière als renner, ploegleider en sportjournalist. De Bruyne won enkele belangrijke klassiekers, zoals Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, maar was later 16 jaar lang een gewaardeerd sportjournalist bij de BRT. In het Museum Donkmeer wordt zijn carrière geschetst aan de hand van krantenknipsels, foto’s, trofeeën en wielershirts. De tentoonstelling is tot 1 mei elke dag gratis te bezoeken van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. En daar blijft het niet bij. Op 4 maart opent de Fred De Bruyne-wielerroute langsheen belangrijke plaatsen, zoals het vroegere huis van het Berlaarse wielericoon. En natuurlijk valt het hoogtepunt van de festiviteiten op 2 april, met de passage van de Ronde.

Renners 'in the picture' in Hamme-Zogge

Ook “Dorp van de Ronde” Hamme-Zogge wil de passage van de Vlaamse klassieker niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Verzamelaar Willy Van den Branden organiseert er op 1 en 2 april een tentoonstelling met unieke boeken van renners van vroeger en nu. Daarnaast zullen er ook tientallen exclusieve foto’s tentoongesteld worden van onder andere Eddy Merckx en olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Wielertoeristen kunnen de tentoonstelling op 1 april gaan bezichtigen tussen 10u en 12u, op 2 april zijn ook niet-sportievelingen welkom van 9u tot 14u. De tentoonstelling vindt plaats naast de kerk in Hamme-Zogge (Zogge 32a).

Fototentoonstelling "Rondewinnaars" in Oudenaarde

En wie aan de Ronde denkt, denkt aan Oudenaarde. Vanaf 10 maart loopt in de Exporuimte van het Stadhuis de fototentoonstelling “Rondewinnaars”. Anneke Kestelijns toont er zo’n 20 sterke, sprekende beelden van winnaars uit de geschiedenis van “Vlaanderens Mooiste”. Liefhebbers zijn tot en met 1 april welkom in het Stadhuis van Oudenaarde; de expo is van woensdag tot zondag gratis toegankelijk, steeds van 14u tot 17u30.