Bekijk het overzicht

De Ronde van Vlaanderen wereldwijd: koersen in Taiwan met Chun Kai Feng

22 March 2018

Gisteren gingen we op bezoek bij Alexey Lutsenko in Kazachstan. Vandaag maken we de overstap naar Taiwan. Hoe is het daar gesteld met het wielrennen? Wij vroegen het aan de 29-jarige Chun Kai Feng, wielrenner bij Bahrain Merida.

“Als kind in de lagere school was ik een klein beetje mollig. Om gewicht te verliezen ging ik met mijn vader fietsen. Ik raakte steeds meer in vorm en sloot me aan bij de wielerclub van mijn school. Doorheen mijn jaren als student, heb ik steeds professionele begeleiding gekregen en ben ik blijven trainen tot het jaar dat ik prof werd. Dat is in Taiwan niet zo vanzelfsprekend, want hoewel er veel gefietst wordt, schoppen er weinigen het tot een professioneel niveau. Taiwanezen rijden toch vooral voor het plezier in hun vrije tijd.”

“De meest populaire sport bij ons is baseball. Het wielrennen in Taiwan is nog niet 100% geprofessionaliseerd. We hebben UCI continentale teams en we krijgen de mogelijkheden om te leren wat het is om te fietsen als prof, maar er moeten nog stappen gezet worden. Naar mijn mening zijn Japan, Kazachstan, Maleisië en Iran goede voorbeelden waar we ons aan moeten spiegelen om het wielrennen in Taiwan naar een hoger niveau te brengen.

“De mensen volgen het wielrennen wel op de voet en ze kennen uiteraard ook de Ronde van Vlaanderen. Toen ik net begon te fietsen, was dat nog heel wat minder. Toen waren we niet bekend met de wielercultuur, die kasseien en korte, krachtige hellingen. Dat is nu meer het geval, ook omdat we de live uitzending van de WorldTour-wedstrijden kunnen zien op Eurosport. Voor mij persoonlijk zijn de Vlaamse klassiekers hard, snel en moeilijk: die kasseien, de nauwe wegen en barre weersomstandigheden liggen me niet helemaal. Maar als je dan rondrijdt in een wedstrijd als de Ronde, met zijn indrukwekkend publiek, dan vergeet je dat snel. Dan is het vooral genieten!”

  • Photonews © Photonews