Bekijk het overzicht

De Ronde van Vlaanderen wereldwijd: koersen in Nieuw-Zeeland met Thomas Scully

26 March 2018

Onze laatste stop voor de start van Vlaanderens Mooiste, houden we in Nieuw-Zeeland. De 28-jarige Thomas Scully, renner bij Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale, vertelt over zijn thuishaven, waar de koers ook sterk leeft. 

"Ik ben beginnen koersen dankzij mijn broer, die met zijn vrienden vaak ging fietsen. Toen zij op 16-jarige leeftijd begonnen met wedstrijden, volgde ik gewoon in hun voetsporen. Dat was op dat ogenblik een beetje de logica zelve. Wielrennen is namelijk een erg populaire sport hier in Nieuw-Zeeland. Nu hebben we zelfs twee indoor pistes, terwijl dat er niet was toen ik begon met fietsen."

"Het wielrennen is wel nog groeiende, want rugby blijft veruit de favoriete sport van de Kiwi’s. Zelfs ik heb rugby gespeeld tot mijn zestiende. Maar er worden overal fietsroutes aangelegd en die twee velodromen waar ik het net over had zijn geweldig om kinderen te betrekken in de wielersport. Zo krijgen ze een kans om in een veilige omgeving kennis te maken met de fiets."

"Wat de Ronde van Vlaanderen voor mij betekent? Ik hou ervan omdat het gewoon zo zwaar is. Het geeft me dromen, maar bezorgt me nachtmerries tegelijkertijd. (lacht) Bij de Ronde lijkt het echt alsof het land stilvalt en iedereen buiten komt voor de koers. Dit jaar komen mijn ouders ook overgevlogen uit Nieuw-Zeeland. Zij zullen voor de eerste keer kennismaken met die fantastische sfeer in Vlaanderen. In Nieuw-Zeeland zijn het trouwen enkel de 'die-hards' die live op televisie naar de Ronde kijken. Door het uurverschil met België, wordt de race daar uitgezonden tussen 23u ’s avonds en 5u ’s ochtends."

  • Photonews © Photonews