Bekijk het overzicht

De Ronde van Vlaanderen wereldwijd: koersen in Kazachstan met Alexey Lutsenko

21 March 2018

De Ronde van Vlaanderen is de hoogmis van het wielrennen, een wedstrijd waar binnen- en buitenlandse koersfans al maanden op voorhand reikhalzend naar uitkijken. Op zaterdag zakken duizenden buitenlandse wielerfans af naar onze contreien om zelf hun Ronde af te haspelen, maar ook de deelnemerslijst kleurt steeds internationaler. Dat de Belgen, de Nederlanders of de Italianen een echt koersvolk zijn en steevast enkele mooie namen richting Antwerpen en Oudenaarde sturen, wisten we al. Maar hoe populair is het wielrennen eigenlijk in andere uithoeken van de wereld. Wij vroegen aan Alexey Lutsenko van Astana Pro Team hoe het wielrennen leeft in zijn land van herkomst, Kazachstan, en wat koersen in Vlaanderen voor hem betekent.

“Ik ben begonnen met wielrennen op 14-jarige leeftijd. Waar ik vandaan kom, Petroval (in het noorden van Kazachstan), is het wielrennen erg populair. Astana is natuurlijk een Kazachs team en van de tien Kazachen die bij de ploeg rijden, komen er liefst vijf renners uit het noorden van het land. Dat duidt toch aan dat het wielrennen daar wel leeft.”

“Kazachstan heeft ook drie continentale ploegen en sinds enkele jaren is er eind september ook de “Tour of Almaty”. Die is in 2017 van een ééndagsrace naar een ronde over twee dagen gegaan. Er komen steeds meer internationale renners afgezakt naar de provincie Almaty en dat zorgt voor steeds meer interesse bij de Kazachen. Je merkt ook dat jongere kinderen daar een eerste voeling krijgen met de sport en zin krijgen om zelf op de fiets te kruipen. Dat zorgt later hopelijk voor een doorstroming van jong talent.”

“De periode in Vlaanderen is voor mij een beetje als het WK voetbal en ik vergelijk de Ronde van Vlaanderen graag met de finale. Al die mensen langs de kant van de weg vanuit alle hoeken van de wereld, dicht opeengepakt, supporterend voor hun idolen, dat is echt kicken. Ook vanuit Kazachstan komen er mensen kijken en zij die de verre reis niet maken, hebben de kans om de koers live te zien op tv. Zelf heb ik met het nationale team van Kazachstan jaren in Ninove doorgebracht en zag ik zelfs Cancellara winnen. Ik ken de wegen, de putjes en de bochten dus goed genoeg. Toch slaagde ik er nog maar één keer in een top-20 plaats te rijden. Daar hoop ik in 2018 verandering in te brengen.”

  • Photo News © Photo News