Bekijk het overzicht

De Ronde van Vlaanderen wereldwijd: koersen in Cuba met Arlenis Sierra

26 March 2018

Voor onze derde exoot verlaten we het Aziatische continent en maken we de oversteek naar het Amerikaanse vasteland. We houden halt in het thuisland van de 25-jarige Arlenis Sierra, die gisteren naar een vierde plaats sprintte in Gent-Wevelgem. Arlenis is Cubaanse en komt uit voor Astana Women's Team.

"Ik ben beginnen fietsen dankzij mijn vader. Omdat ik als kind met mijn energie geen blijf wist, verplichtte die me om aan sport te doen. Ik heb er vele geprobeerd, maar geen enkele beviel me echt. Tot ik op mijn elfde het fietsen leerde kennen, een sport waar ik me echt in kon uitleven. Ik begon in Manzanilla, waarvan ik afkomstig ben, maar op mijn twaalfde reed ik al rond op de cols in de omgeving. Die keuze voor het wielrennen is in Cuba best speciaal te noemen, want de populariteit is gering. Baseball is zowat de nummer 1 sport bij ons, al merk ik dat het wielrennen aan populariteit groeit en er af en toe beelden getoond worden op de nationale televisie. Of ik daar iets mee te maken heb, denk ik niet."

"Dit is nog maar mijn tweede jaar als prof. Men volgt mijn prestaties in het buitenland wel op de voet en ik merk dat steeds meer mensen de weg naar de fiets vinden, zowel jongeren als oudere recreatieve fietsers. De echte fanatiekelingen in Cuba kennen de Ronde wel, maar ik denk dat het grote deel van de bevolking daar nog nooit over gehoord heeft. Toegegeven, tot voor enkele jaren geleden, ik ook niet. (lacht) De Ronde live volgen of een samenvatting te zien krijgen, zit er ook niet in voor mijn landgenoten. Voor koersbeelden is het meestal wat behelpen met wat we vinden op Youtube."

"Wat de Ronde voor mij persoonlijk betekent? Vorig jaar was pas de eerste keer dat ik de Ronde van Vlaanderen reed. Voor iemand uit Cuba is het niet vanzelfsprekend om het te maken als wielrenster, dus dat ik daar mocht rondrijden was al een droom op zich. Ik moet wel zeggen dat ik vorig jaar dingen heb gezien en gevoeld tijdens de Ronde die ik daarvoor nog niet ervaren had. Fietsen in Vlaanderen is heel erg zwaar, maar ik probeer er zoveel mogelijk uit te leren voor de toekomst. Ik kijk ernaar uit om binnenkort terug te keren."

Gerelateerd nieuws