Bekijk het overzicht

De mens achter Julien Vermote

30 March 2018

Welke song bezorgt jou een adrenalinekick vlak voor een wedstrijd?

Vorig jaar bij Quick-Step was ‘Kind van de Duivel’ van Jebroer een beetje ons anthem. Daar zit een fikse beat achter en dat vind ik wel belangrijk om de adrenaline te doen stromen. Hij heeft toen ook een verrassingsoptreden gegeven op een event en dat was echt de max.

Als je de grote man bent in de klassiekers, word je op een troon geplaatst. Maar als renner krijg je ook vaak harde kritiek te verduren. Wat is het ergste dat je over jezelf al gelezen hebt op sociale media?

Eigenlijk valt de kritiek op mijn persoon heel goed mee. En moest er al eens iets gezegd worden, dan trek ik me daar ook niet heel veel van aan. Iedereen zit tegenwoordig op sociale media en kan zijn mening ventileren. Dat is toch wat anders dan wanneer er harde woorden vallen face-to-face. Dat zou me meer raken, denk ik. Er sijpelt bij mij elke dag wel wat nieuws door, maar ik volg zeker niet alles wat er in de media of op socials over mij gezegd wordt. 

Wat is je favoriete helling in Vlaanderen?

De Côte de Trieu/Knokteberg. Dat is een helling die me wel ligt. Dwars Door Vlaanderen staat de komende jaren met stip aangeduid in de agenda.

Waarmee ontspan jij je het liefst op niet-koersdagen?

Heel veel kan je op niet-koersdagen niet doen, want je moet rekening houden met je schema. Ik kan wel enorm genieten van een goede kop koffie. Ook tegen een uitje met mijn vriendin op restaurant zeg ik geen neen.

Welke actrice zou je volgende tegenspeelster mogen zijn in het volgende reclamespotje van Dimension Data?

Megan Fox. Een geweldige actrice en een heel knappe, stijvolle vrouw.

Kies je na de koers voor een gezond slaatje of ga je toch voor een groot pak frieten?

Wanneer er nog koersen op het programma staan, let ik heel erg op mijn voeding. In een periode zoals de klassiekers is gezond eten sowieso een must. Een pak frieten staat uiteraard wel op het menu na de klassiekers of in een rustigere periode. Maar het is zeker niet dat ik daar nood aan heb. Mijn vriendin Laura kookt ook heel gevarieerd. Zoete aardappelen of zelfgemaakte, gezonde hamburgers bijvoorbeeld. Zo heb ik het gevoel dat ik niet te veel hoef te missen. (lacht)

Indien ik één van de voorjaarsklassiekers win in 2018 trakteer ik mijn fans op…?

Op bier. (lacht) Dat zullen mijn vrienden zeker weten te appreciëren. Zij komen regelmatig kijken naar de koers om me aan te moedigen. Ik heb natuurlijk ook een supportersclub. Die steun doet me veel deugd.

Boys and their toys. De fiets komt bij jou natuurlijk op de eerste plaats, maar in welke droomwagen zou je graag eens een testritje maken?

Dan toch een Porsche. Maar ik ben niet zo extreem bezig met auto’s zoals sommige andere ploegmaats die ik al heb gehad. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik wel graag mooie wagens zie.

Heb je huisdieren?

Thuis loopt de hond van mijn vriendin rond, een Pomeriaan. Ik was vroeger niet zo’n grote dierenvriend, maar nu merk ik toch wat zo’n diertje met je kan doen. Ik ben eraan gehecht geraakt.

Als renner zie je natuurlijk een groot stuk van de wereld. Wat is de mooiste locatie waar je ooit al rondreed op de fiets?

Kaapstad (Zuid-Afrika) vond ik erg mooi en gevarieerd. De natuur is daar erg bijzonder en de vergezichten die je hebt langs de kust of tussen de wijnvelden: prachtig! Een aanrader voor de wielerfans.

Naast een prachtige zege in de Giro, zijn er van Tom Dumoulin natuurlijk nog beelden die viraal gingen (die waar hij zich aan de kant zette voor een grote boodschap). Wat is het meest gênante moment dat jij al meemaakte op de fiets?

Iets gelijkaardigs aan dat van Tom Dumoulin gelukkig nog niet. Ik herinner me wel nog een rit waar ik tijdens de beklimming van de Stelvio een bloedneus had en bij de volgwagen iets ging halen om het bloeden te stelpen. Zij hadden echter geen doekje voorhanden en dus hebben ze me maar een handdoek gegeven. Reed ik daar rond met een grote handdoek rond mij nek. Nikolas Maes vertelde dat ik precies Rocky (Balboa, nvdr) was die op de fiets kwam aangereden. Niet echt genânt, maar wel iets waar we nadien nog lang hebben mee gelachen.

De koers die ik ooit nog wil winnen is…?

De E3-prijs. Ik ben natuurlijk afkomstig van Harelbeke en het geeft steeds een boost om te starten in die koers. Ik heb er vroeger ook nog gevoetbald, dus daar starten, brengt steevast veel herinneringen naar boven. Nu woon ik in Kortrijk, maar Harelbeke is altijd een beetje thuiskomen. De Ronde van Vlaanderen staat uiteraard ook enorm hoog op mijn verlanglijstje.

Heb je een bijnaam?

Julle is mijn bijnaam. Bij Dimension Data wordt ik minder zo genoemd, maar vele andere renners spreken me wel nog zo aan.

Er is heel wat te doen rond de komst van Lance Armstrong naar Vlaanderen in het weekend van de Ronde. Hoe sta jij er tegenover?

Ik heb daar geen problemen mee. Het lijkt wel alsof iedereen Armstrong volledig van de aardbol wil laten verdwijnen. Maar voor mij is het nog steeds een zevenvoudig Tourwinnaar en een jeugdidool. Hij heeft hard voor die overwinning geknokt, ook al heeft hij zaken gedaan die absoluut niet door de beugel kunnen. Maar dan moet iedereen gelijk voor de wet gesteld worden. En dat is niet het geval. Er waren er nog heel veel die niet zuiver op de graat waren. Ik zal wel iets opvangen over wat hij te vertellen heeft op de Tour of Flanders Business Academy, maar ’t is nu ook niet dat ik er op zit te wachten. (lacht)

Stel dat je uitgenodigd wordt op een verkleedfeestje na afloop van het seizoen. Welke outfit kies je?

Goeie vraag. (lacht) ‘New Kids on the block’ heb ik al eens gehad als thema. In die outfit zou ik ook nog wel eens naar de bierfeesten in Oudenaarde durven gaan. Die in juni wel te verstaan, niet de bierfeesten na de aankomst van de Ronde. (schatert het uit)

  • Photonews © Photonews