Bekijk het overzicht

Daarom blijft De Muur mythisch, ook op 95 kilometer van de finish

29 March 2017

“De Vesten in Geraardsbergen daveren want de renners trekken door Geraardsbergen. Van heinde en verre zullen ze naar hier komen afgezakt en iedereen weet waarom: de Muur is back! Na vijf jaar afwezigheid werd de helling opnieuw opgenomen in het parcours van de Ronde en ongetwijfeld staat een zee van mensen de renners op te wachten op de meest iconische helling van allemaal.”

Hoewel Flanders Classics De Muur van Geraardsbergen in 2012 de rug toekeerde, wordt er nu weer groot mee uitgepakt. Niet voor niets.

Ideaal om de koers open te breken

Wouter Vandenhaute wilde niet aan zijn finale in en rond Oudenaarde raken, waardoor De Muur zondag al de achtste van in totaal achttien hellingen is, na 164 kilometer koers en dus met nog 95 (zware) kilometers af te leggen.

Bekijk hier het volledige parcours van de 101e Ronde van Vlaanderen!

Bij de voorstelling in februari opperde koersdirecteur Wim Van Herreweghe zelf nog dat de helling te vroeg ligt voor de favorieten om de finale te openen. Volgens Van Herreweghe was het echter wél een ideale locatie om de koers open te (laten) breken door een van de schaduwkopmannen en/of luxeknechten naar voren te sturen. Maar dat was dus in februari, nog voor het klassieke voorjaar los moest losbarsten. En sindsdien zagen we al heel wat kopmannen die niet te beroerd waren om de koers van ver open te breken.

Met nog 95 kilometer op de teller is het inderdaad te ver om al van een beslissende demarrage te kunnen spreken. Maar... het kan wel een plek zijn om de tegenstand al eens pijn te doen of samen met ploegmaats en/of bondgenoten de koers toch al in een beslissende plooi te leggen. Want winnen doe je de Ronde hier niet, maar wat als je als enige kopman in een tweede groepje verzeild geraakt op die smalle klim naar boven...? En ze vooraan net als in de voorbije Vlaamse koersen niet te beroerd zijn om vol te koersen...?

Lastiger (en vooral langer) dan velen vermoeden

Technisch wordt De muur steevast omschreven als “een 750 meter lange kasseihelling met een gemiddeld en maximaal stijgingspercentage van respectievelijk 9 en 20%”. Dat klopt, maar dat dekt toch niet helemaal de lading.

Wie zelf er al ooit zijn benen ging testen, weet uit ervaring dat de inspanning al veel vroeger begint. Het peloton komt immers via de Grotestraat en Brugstraat het centrum van Geraardsbergen binnen, om dan via de Markt de Vesten op te draaien. En het is op die Vesten dat de klim eigenlijk al begint.

Van op de Markt “slechts” 250 meter lang aan “amper” 7% gemiddeld. Maar daar begint de voorbereiding op de echte Muur en dat stuk kruipt ook al meteen in de benen. Meteen weten de renners hoe goed (of hoe slecht) ze zullen zijn op de eigenlijke Muur en Kapelmuur...

Opgehitst en opgejaagd door het volk

Na vijf ‘muurloze’ jaren is er opnieuw plaats voor de Muur in het parcours, een beslissing die in binnen- en buitenland op algemeen applaus werd onthaald. Het stadsbestuur en organisator Flanders Classics bereiden zich dan ook voor op een gigantische volkstoestroom uit binnen- en buitenland en leveren daarvoor de nodige extra inspanningen.

Er wordt een groot fandorp voorzien op de Vesten en er zal een groot scherm worden geplaatst zodat de fans geen seconde moeten missen van de ontknoping van de 101e Ronde van Vlaanderen. Geen VIP-toestanden hier, De Muur moet een waar volksfeest worden wat ongetwijfeld zal resulteren in een zinderende sfeer die inspirerend kan werken.

Lees het volledige artikel en bekijk de video's op www.sportwereld.be

 

Gerelateerd nieuws