Bekijk het overzicht

Coca Cola, Mooimakers en Flanders Classics gaan samen voor de ‘Mooiste Van Vlaanderen’

31 March 2017

Ronde Van Vlaanderen roept deelnemers en supporters op om parcours proper te houden en zwerfvuil te vermijden

Aanstaande zondag staat de 101e editie van de Ronde Van Vlaanderen op het programma. Bij velen staat deze hoogdag met stip aangevinkt in de agenda. Maar wanneer vele mensen samenkomen, dreigt steeds het gevaar voor zwerfvuil. Van aan de zijlijn lijkt het bovendien alsof de renners hun afval eender waar wegwerpen. Echter, schijnt bedriegt want Flanders Classics investeert samen met partner Coca Cola al jaren in de nodige voorzieningen om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Samen met Mooimakers willen we deze initiatieven in de kijker plaatsen en roepen we iedereen - renners, wielertoeristen en toeschouwers - op om van Vlaanderens mooiste dit jaar ook echt de ‘mooiste’ van Vlaanderen te maken.

  • Afvalzones voor profwielrenners: Het lijkt soms alsof wielrenners zomaar her en der hun afval in de berm gooien, maar niets is minder waar.  “In de bevoorradingszone krijgen alle wielrenners een musette aangereikt. Op een bepaalde plaats kort na de bevoorradingszone kunnen de renners hun afval of overschotten weggooien in onze zogenaamde Green Zones. Uiteraard wordt een deel van de overschotten meegenomen door de supporters, maar alles wat in die zones blijft rondslingeren, wordt opgeruimd en gesorteerd door een Green Team van Coca-Cola. Het Green Team bestaat uit vijf mensen die een hele dag ingezet worden in de Green Zones”, vertelt Alain De Coster, Manager Sports Events bij Coca-Cola Enterprises.
     
  • Ook de supporters worden aangezet om hun afval bij te houden of in de vuilnisbak te gooien: De Ronde Van Vlaanderen brengt een massa volk op de been en afvalcreatie is dan ook niet te vermijden. Afvalvoorzieningen plaatsen is bovendien niet eenvoudig omdat de wielrenners van punt A naar punt B rijden over een parcours van maar liefst 260 km. Vandaar dat Flanders Classics en Coca Cola tijdens de Ronde van Vlaanderen de wielerfanaten warm maken voor hun recyclage-actie in de start- en aankomstzone. Mooimakers roept echter ook de supporters langs het parcours op om op voorhand de nodige voorbereidingen te treffen. “neem als je langs het parcours gaat supporteren naast de nodige versnaperingen ook een plastic zakje mee om je afval in op te bergen. Zo kunnen lege verpakkingen, bananenschillen of ander afval makkelijk terug mee naar huis en in de vuilnisbak. Een kleine daad, maar met een groot resultaat”  lacht Els, coördinator van het Team Mooimakers.

Ronde Van Ruben

Tijdens ‘zijn’ Ronde Van Vlaanderen, zal Ruben Van Gucht op donderdag 30 maart eveneens de aandacht vestigen op het probleem rond zwerfvuil en het aandeel dat elke deelnemer en/of bezoeker heeft in het vermijden ervan. Ook de wedstrijdcommentatoren zullen een woordje uitleg geven over dit aspect van de Ronde Van Vlaanderen, een aspect dat jammer genoeg nog steeds vaak wordt vergeten.

Alle voorbereidingen worden in de loop van deze week getroffen zodat iedereen zondag en de dagen erna kan genieten van Vlaanderens Mooiste!

Foto's: © Patrick Verhoest

  • © Patrick Verhoest © © Patrick Verhoest
  • © Patrick Verhoest © © Patrick Verhoest