Bekijk het overzicht

Bekendmaking parcours Ronde van Vlaanderen 2017: start in Antwerpen en terugkeer naar de Muur van Geraardsbergen

17 June 2016

Tijd voor een nieuwe wind

Naast een rijke geschiedenis en pure nostalgie staat de Ronde van Vlaanderen in 2017 meer dan ooit voor innovatie en een zo intens mogelijke beleving. Van 1913 tot 1976 vertrok de Ronde in Gent, waarna de start van 1977 tot 1997 verhuisde naar het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Sinds 1998 mocht Brugge zich de thuishaven noemen van “Vlaanderens Mooiste”, maar na 19 prachtige jaren is het tijd voor een frisse wind. Slechts één van de drie grote Vlaamse steden ontbrak nog op de startlijst van het grootste sportevenement van het land: Antwerpen. Vanuit de ‘Koekenstad’ zullen een resem nieuwe steden en gemeenten zich mogen verblijden met een passage van de Ronde.

Startplaats met internationale uitstraling

Tot 2021 trekt de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen, en die stad is niet toevallig gekozen door organisator Flanders Classics. “Antwerpen is een stad met een nationale en internationale uitstraling die zich in België echt profileert als fietsstad, en bij uitbreiding als sportstad”, vertelt koersdirecteur Wim van Herreweghe. “Elk jaar trekken duizenden lopers naar Antwerpen voor de 10 Miles, vertrekt er jaarlijks de Scheldeprijs Schoten én was Antwerpen in 2015 al gastheer voor de Ronde van Frankrijk. In 2020 viert de stad bovendien dat het 100 jaar geleden de Olympische Spelen mocht organiseren. Antwerpen combineert een hippe uitstraling met een prachtig historisch kader, iets waar de Ronde van Vlaanderen zich volledig mee kan identificeren”, aldus Van Herreweghe. “De start op de Grote Markt leent er zich dan ook perfect toe om deze unieke combinatie in de spotlights te zetten.”

Hulde aan Brugge

Een nieuwe startplaats betekent natuurlijk ook dat er net als bij Gent of Sint-Niklaas afscheid genomen wordt van een oude. Sinds 1998 was Brugge de perfecte gastheer van de Ronde van Vlaanderen en zakte er uit binnen- en buitenland een massa volk af naar ‘Brugge, die scone’. De ongelooflijke sfeer op de Grote Markt zorgde bij elke wielerfan steevast voor een kippenvelmoment. Het is dan ook met trots dat Brugge dit topsport-event mag doorgeven aan Antwerpen.

“De samenwerking met het stadsbestuur en de bevoegde instanties was de voorbije jaren fantastisch en met pijn in het hart verlaten we dan ook een stad waar de Ronde zich altijd heeft thuis gevoeld”, verduidelijkt koersdirecteur Wim van Herreweghe. “Een memorabele 100e editie van de Ronde van Vlaanderen in 2016 was dan ook een perfecte afsluiter van dit hoofdstuk. We kijken terug op 19 prachtige jaren en sluiten zeker niet uit dat er aan dit verhaal in de toekomst nog een vervolg wordt gebreid. Flanders Classics en de gehele organisatie van de Ronde van Vlaanderen willen dan ook iedereen die de voorbije jaren heeft meegeholpen van harte bedanken voor zoveel mooie herinneringen in Brugge.”

Het nieuwe parcours: terugkeer naar de Muur van Geraardsbergen

“Een gedetailleerde wegwijzer van het nieuwe parcours volgt na de zomer, maar uiteraard kunnen we al een tipje van de sluier oplichten”, geeft Wim Van Herreweghe mee. “Na de start in Antwerpen volgt een vlakke aanloop langs Herzele en Zottegem richting Oudenaarde voor een eerste passage over de Oude Kwaremont. Dan volgt een serie hellingen in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, terug van weggeweest sinds 2011.”

Zo wordt de oude finale van de Ronde van Vlaanderen met aankomst in Meerbeke vanonder het stof gehaald. De renners passeren achtereenvolgens over de Leberg, de Berendries, Tenbosse alvorens het de beurt is aan de Muur Van Geraardsbergen.

“Met Antwerpen als nieuw toevluchtsoord voor de mooiste koers van Vlaanderen, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leende er zich perfect toe om de Muur van Geraardsbergen toe te voegen aan het parcours”, aldus Van Herreweghe.

Als achtste helling in het vernieuwde parcours moet de Muur van Geraardsbergen een eerste scherprechter worden in de titanenstrijd van de renners. Het wordt een strategische plaats die de renners ongetwijfeld met stip zullen aanduiden in hun strijdplan. En dat op minder dan 100km van de aankomst. De laatste 75km blijven ongewijzigd tegenover vorig jaar. De finale zal dus opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont (2e maal), Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg.

“Deze eindzone zorgde tijdens de voorbije edities telkens voor een razend spannende finale. Een finale die na vijf jaar op veel bijval kon rekenen bij renners en publiek en die steeds bekender werd. Deze herkenbaarheid wilde de organisatie van de Ronde behouden”, verduidelijkt Wim Van Herreweghe. De Minderbroederstraat in Oudenaarde zal dan ook opnieuw dienst doen als de perfecte aankomstzone, waarna er in het centrum van Oudenaarde zoals elk jaar een waar volksfeest zal plaatsvinden na de huldiging van de nieuwe winnaar.”

Ook elite vrouwen en junioren trekken naar Geraardsbergen

Naast de Ronde van Vlaanderen voor elite mannen wil Flanders Classics uiteraard opnieuw vol inzetten op de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Uit het afgelopen wielervoorjaar is gebleken dat het vrouwenwielrennen steeds meer aan populariteit wint en dus verdienen ook nationale en internationale toppers als Jolien D’Hoore, Chantal Blaak, Emma Johansson of Lizzie Armitstead hun plaatsje op dit prachtige nieuwe parcours. Zij mogen zich net als de mannen opmaken voor een passage op de Muur van Geraardsbergen.

Nieuw is dat in 2017 de Ronde van Vlaanderen voor junioren op dezelfde dag zal plaatsvinden als die voor de elite. Met start in Herzele en aankomst op de vesten van de Muur van Geraardsbergen zullen ook zij op dit parcours voor een ongemeend spannende Ronde zorgen.

“De nieuwe Ronde van Vlaanderen is een totaalpakket”

“Er werd de voorbije jaren door iedereen binnen het team van Flanders Classics hard gewerkt aan een terugkeer van de Muur in het parcours”, besluit Wim Van Herreweghe. “Dit vernieuwde parcours is een totaalpakket en brengt al het beste van meer dan 100 jaar Ronde van Vlaanderen samen in één monumentale koers. Met Antwerpen hebben we gekozen voor een nieuwe wind, de Muur, die zo geliefd wordt bij renners en publiek, is terug van weggeweest en de finale die de voorbije jaren zo geprezen werd, blijft behouden.”

Foto: © Kramon

Gerelateerd nieuws