Bekijk het overzicht

1969: het jaar van Merckx

2 April 2019

“Die dag telde alleen winnen”

Met een stevige handdruk ontvangt Eddy Merckx ons bij in z’n herenhoeve in Meise. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1969 straalt, het weer is beter en hij kan weer fietsen. Hij vertelt over het frisse windje op z’n tocht dat hij net achter de rug heeft, al is die in niets te vergelijken met de stormachtige omstandigheden van 50 jaar geleden.  

30 maart 1969. Misschien wel één van de belangrijkste dagen in z’n carrière. Die dag kon de wielerwereld voor het eerst een glimp opvangen van De Kannibaal. “24 jaar was ik en ondertussen al drie jaar prof”, vertelt Merckx. “Ik had drie keer Milaan-Sanremo gewonnen, ook de Waalse Pijl en Parijs-Roubaix stonden al op m’n palmares. Maar de Ronde van Vlaanderen nog niet. Dat kon toch niet?”

Merckx legde zichzelf veel druk op. “Voor mij telde maar één ding: de Ronde van Vlaanderen winnen. Ik weet nog dat ik die dag bij de start toch wel wat zenuwachtig was. De voorgaande jaren was er altijd wel iets gebeurd: in ’66 was ik gevallen, in ’67 zat ik in de tang bij Gimondi en Zandegu en in ’68 was het heel goed weer en kon de koers niet hard genoeg worden gemaakt. Die zege kwam er dus nog niet van en daardoor wist het peloton in ’69 ook dat ik nog meer dan de voorgaande jaren de te kloppen man zou zijn.”

Solo

Z’n ogen blinken als de grootste aller tijden samen met ons het verleden induikt. “Na 28 km koers was er een grote valpartij, waarbij enkele concurrenten, onder wie winnaar van de Ronde ’68 Godefroot, uitgeschakeld werden. Er bleef een groep van amper 28 renners over. Na het tumult keek ik rond in de groep, ik zag dat Gimondi en Basso er nog bij waren. Iedereen in die groep heeft gereden om weg te blijven. Maar vlak voor we aan de Muur van Geraardsbergen kwamen, voelde ik dat er slepers bij zaten. Ze namen niet meer over en zetten zich in m’n wiel. Ik wist dat het hier moest gebeuren, want na de Bosberg waren er geen hellingen meer en zou ik het verschil niet meer kunnen maken.”

Het was het begin van een legendarische en Merckxiaanse solo van meer dan 70 km. “De sportbestuurder, Lomme Driessens, kwam bij me met de wagen en vroeg of ik zot geworden was”, lacht hij. Volgens de overlevering slingerden er wel wat verwijten heen en weer. “Wat ik hem precies gezegd heb, weet ik niet meer. Maar ik heb hem weggestuurd ja. Wat had ik moeten doen? In die groep blijven zitten en daar alleen het werk opknappen, terwijl de helft zich in m’n wiel zat te sparen? Dat peloton zat ons op de hielen, als ik wilde winnen, moest ik het alleen doen. Maar ik zeg niet dat het makkelijk was. 70 km, dat is ver. Tussen Ninove en Nederbrakel stond de wind pal op kop. Maar ik ben blijven doorgaan en aan de meet had ik een mooie voorsprong.”

Gentbrugge

5’36” om precies te zijn. “Aan de streep dacht ik: de Ronde van Vlaanderen kunnen ze mij al niet meer afpakken! Zo’n solo geeft aan de finish toch nog wat extra voldoening. Als je wint met enkele seconden voorsprong, is het een veel nerveuzer gedoe. Na de finish kwam de sportbestuurder naar me toe: ‘We hebben weer gewonnen!’, zei hij. Dat was typisch Dries”, lacht Merckx. “Ik geef toe, ik zou diep ontgoocheld zijn geweest als ik niet voorop gebleven was. Je kan altijd pech hebben, maar daar denk je niet aan. Je denkt aan wegrijden en voorop blijven. Je wil gewoon zo snel mogelijk over de streep rijden.”

Die streep lag in Gentbrugge en dus niet midden in de Vlaamse Ardennen zoals dat vandaag de dag het geval is. “Dat maakt van de Ronde van Vlaanderen tegenwoordig een totaal andere wedstrijd. In mijn tijd was het een koers voor sprinters en rappe mannen. Er waren meer kasseien en minder hellingen onderweg. Na de Bosberg was het traject te gemakkelijk. Ik ben niet jaloers op het peloton anno 2019, ik heb mijn tijd gehad. Maar ik geniet wel van de Ronde van vandaag. Het is een wedstrijd voor sterke atleten. Eerlijk? Ik zou liever op dit parcours gekoerst hebben ja en ben er bijna zeker van dat ik de Ronde dan meer dan twee keer zou gewonnen hebben.”

 

Lees hier Het Koersblad - editie Ronde van Vlaanderen: https://www.flandersclassics.be/sites/default/files/fc19_krant_rvv_web.pdf

 

  • Het Nieuwsblad © Het Nieuwsblad
  • Het Nieuwsblad © Het Nieuwsblad
  • Het Nieuwsblad © Het Nieuwsblad

Gerelateerd nieuws