Bekijk het overzicht

Australiër James Whelan triomfeert solo in Ronde van Vlaanderen voor beloften

7 April 2018

Het startschot voor de 73ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor beloften weerklonk om 12u30 in de Prins Leopoldstraat in Oudenaarde, waar de winnaar omstreeks 16u50 ook over de eindstreep zou bollen. De renners trokken zich op gang voor 165,9 km onder een aangenaam lentezonnetje. Maar wat hen te wachten stond, was allerminst mals: liefst 5 kasseistroken en 17 hellingen. Het eerste wedstrijduur verliep moeizaam, niemand kreeg een vrijgeleide van het peloton. Na de eerste helling van de dag, de Leberg, kregen twee renners dan toch het groene licht: Patrick Gamper (Oostenrijk) en Jon Bozic (Slovenië).

De verstandhouding tussen de twee was goed, waardoor ze een maximale voorsprong van 2'45" op het peloton verzamelden. Op de Muur van Geraardsbergen ging het tempo in het peloton met een ruk de hoogte in, waardoor de voorgift van de twee leiders slonk tot 1'15". Gamper en Bozic kregen net over halfkoers versterking van Mathias Jorgensen (Denemarken) en Szymon Sajnik (Polen). Het peloton hield de vier leiders, op 45 seconden, binnen handbereik. 

Met het duo Oude Kwaremont-Paterberg in aantocht, zagen acht coureurs hun kans om de jump naar voren te wagen. Dermot Trulock (Ierland), Aurélien Paret-Peintre (Frankrijk), Jonas Rutsch (Duitsland), Karl-Patrick Lauk (Estland), Gino Mäder (Zwitserland), Kamil Malecki (Polen), Cyrus Monk (Australië) en Lionel Taminiaux (België) sloten zich op 57 km van het einde aan bij de kopgroep. Daarna kwam er een tegenaanval van vijf renners uit het peloton van Daan Hoole (Nederland), Andreas Kron (Denemarken), Lukas Rüegg (Zwitserland), Alan Banaszek (Polen) en Wirtgen (Luxemburg). 

Op de Paterberg volgde er een nieuwe samenstelling van de kopgroep: tien leiders met Paret-Peintre, Lauk, Mäder, Malecki, Monk, Gamper, Sajnok, Zimmerman (Duitsland), Tiller (Noorwegen) en Rocchetti (Italië). De Noor Jorgensen moest de achtste helling van de dag te voet op door materiaalpech. Een eerste peloton volgde op slechts vijftien seconden. Op de Wolvenberg, op 24 km van de finish, kwam alles opnieuw samen. De Australiër James Whelan maakte daar gretig gebruik van en glipte op kousenvoeten weg. 

Bij aanvang van de lokale ronde van 18 kilometer had Whelan 30 seconden bijeen gefietst. Topfavoriet Jasper Philipsen viel vooraan weg door mechanische problemen. De Belg raakte verzeild in een tweede peloton op 45 seconden van de eenzame koploper. Een andere landgenoot, Stan Dewulf, probeerde nog in zijn eentje naar de Australiër te rijden, maar die bleek te sterk. James Whelan hield stand tegen het aanstormende peloton en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Max Kanter en Robert Stannard vervolledigden het podium.

  • Mathias Bocksoen © Mathias Bocksoen