Bekijk het overzicht

Peter Sagan wint 100e Ronde van Vlaanderen na verbluffende solo

3 April 2016

Bewogen eerste koersuren

De Grote Markt in Brugge stond 's ochtends weer afgeladen vol voor de presentatie van de renners. De supporters schouwden hun favorieten en genoten van een intense sfeer. Een eerste kippenvelmoment kwam er toen de ploegmaats van de overleden Antoine Demoitié in een rouwshirt afzakten naar de finish en de renner van Wantt-Group Gobert geërd werd met een ingetogen minuut stilte. In Hooglede hield het peloton even halt om een bloemenkrans neer te leggen voor Daan Myngheer, die in een zwarte week het leven liet na een hartfalen.

Nadien ging het tempo meteen de hoogte in en legden de renners de eerste koersuren aan een verschroeiende 46km/uur gemiddeld. Op de vlucht van de dag was het lang wachten. Pas na 80km ontsnapten zes renners: Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) was de enige Belg in een gezelschap met Pöstlberger (Bora-Argon), Kreder (Roompot Oranje Peloton), Houle (AG2R), Zurlo (Lampre-Merida) en Erviti (Movistar).

Opgave Benoot en Van Avermaet

Een nerveus peloton zag de rust weerkeren, maar helaas voor de Belgen vielen de favorieten als vliegen. Arnaud Démare was de eerste die in de bezemwagen stapte na een val. Hetzelfde lot was Tiesj Benoot, dé Ronde-hoop bij Lotto-Soudal, beschoren. Alsof dat nog niet erg genoeg was raakten vijf renners van BMC betrokken bij een onschuldige valpartij. Naast Schär was Greg Van Avermaet het grootste slachtoffer. Het beeld van een wenende topfavoriet toonde aan hoe hard deze klap was aangekomen voor Van Avermaet, bij wie in het ziekenhuis een gebroken sleutelbeen werd vastgesteld.

Sagan reageert op aanval Kwiatkowski

De twee overgebleven vluchters, Van Hoecke en Erviti, kregen voorin het gezelschap van André Greipel (Lotto-Soudal), Dimitri Claeys (Wanty- Group Gobert), Nils Politt (Katusha), Hugo Houle (AG2R), en Dmitriy Gruzdev (Astana). De koers brak helemaal open toen Michal Kwiatkowski (Sky) op 33 kilometer van de meet als eerste van de favorieten demareerde. Peter Sagan rook het gevaar en ging gezwind mee met de Pool. Ook Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) leverde een krachtinspanning en sloot zijn wagonnetje aan de stoomtrein van Sagan.

Vanmarcke moet lossen op de paterberg

Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) reageerde pas op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont en was op de top al genaderd tot op 12 seconden van de overgebleven Sagan en Vanmarcke. Die laatste moest zijn meerdere erkennen in de wereldkampioen op de Paterberg, de laatste beklimming van de dag. Vanmarcke parkeerde, de regenboogvogel was gaan vliegen.

In de laatste rechte lijn werd het een strijd tussen Sagan en het duo Cancellara-Vanmarcke in de achtergrond. Van 19 seconden ging het plots naar 13, maar naarmate de finish in zicht was, leek de veer bij de achtervolgers gebroken.

'Peter De Grote' viert met een wheelie

Sagan imponeerde en maakte in Oudenaarde zijn favorietenrol waar. Solo kwam de wereldkampioen in volle glorie over de eindmeet. De "wheelie" als toemaatje was een extraatje dat gesmaakt werd door de massaal opgekomen fans.

Sagan moch het podium op als vijfde renner ooit in de geschiedenis die in de regenboogtrui mocht zegevieren in de Ronde van Vlaanderen. Bovendien was het geleden van Vanderaerden in 1985 dat een renner zowel Gent-Wevelgem als de Ronde achter zijn naam schreef. De jubileumeditie van "Vlaanderens Mooiste" kreeg zo dus zijn gedroomde winnaar. De naam van 'Peter de Grote' gaat voor altijd in de wielerboeken.

Foto: © Photonews

Gerelateerd nieuws