Bekijk het overzicht

Lieselot Decroix voorspelt: Bastianelli wint zondag de Ronde

5 April 2019

Wie heeft jou dit voorjaar al kunnen verrassen?

De Deense Annika Langvad van Boels-Dolmans. Ze heeft al een mooi palmares in het mountainbiken, maar nu focust ze voor het eerst op de weg. Langvad werd meteen tweede in de Strade Bianche, haar eerste WorldTour-wedstrijd. Dat ploegmaats Chantal Blaak en Anna van der Breggen zich in de finale voor haar hebben opgeofferd, moet haar toch een boost gegeven hebben. Ik ben ook onder de
indruk van de Nederlandse Jip van den Bos. Ze won GP Le Samyn en werd derde in Omloop Het Nieuwsblad, terwijl ze vorig jaar in juni nog haar bekken brak na een zware val.
 

Het is al even wachten op een zege van een landgenote. Wie zijn op dit moment de belangrijkste namen in het nationale vrouwenwielrennen?

Door de sleutelbeenbreuk van Jolien D’hoore zijn alle ogen gericht op Lotte Kopecky. Ondanks een tegenvallend WK ploegenkoers op de baan, is ze toch sterk op dreef. Ze won bijvoorbeeld al in Valencia. Met de hulp van Annelies Dom, Belgisch kampioene en ploegmaat bij Lotto Soudal Ladies, moet Kopecky ver kunnen geraken. Winnen is denk ik nog iets te hoog gegrepen is, maar het podium zit er wel in. Verder verwacht ik ook een sterke Sofie De Vuyst, die voor de top tien kan gaan.

De Nederlandse rensters hebben meer succes. Anna van der Breggen neemt dit jaar niet deel, maar welke namen zou je bij hen naar voren schuiven?

Er zijn opnieuw verschillende Nederlandse rensters die kans maken. Chantal Blaak, Amy Pieters, Marianne Vos en Lucinda Brand kunnen het in de sprint afmaken. Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk hebben een goeie solo in de benen. En ik hou zeker ook
rekening met Kirsten Wild en Floortje Mackaij. 

 

Welk koersscenario is ideaal voor onze landgenotes, willen ze het Nederlandse machtsblok doorbreken?

Kopecky moet hopen op een relatief gesloten wedstrijd, waar de deur achteraan openstaat. Voor haar zou het ideaal zijn als de grote blokken de koers hard maken, maar elkaar dan telkens terughalen. Zo ontstaat er een uitgedund peloton of een kleiner groepje dat kan sprinten voor de zege. De Vuyst heeft het meeste kans als ze in de finale kan meeschuiven in de goeie vlucht.

Welke rensters moeten we daarnaast nog in de gaten houden?
Ik denk zeker aan Marta Bastianelli. De wereldkampioene van 2007 is dit seizoen enorm sterk. Ik zie haar als dé grote favoriete. Verder hoop ik dat een aantal rensters die niet bestempeld worden als kopvrouwen kiezen voor de aanval en daarbij kunnen profiteren
van de sterkte van hun ploeg. Namen die we normaal gezien wel in de finale zullen zien, zijn volgens mij youngsters Ludwig en Korevaar en meer ervaren rensters als Cecchini, Ensing, Jasinska, Moolman-Pasio en Longo Borghini. Als het tot een sprint zou komen, verwacht ik Lepistö, Ryan en Rivera vooraan.

 

PROGNOSE LIESELOT DECROIX

Marta Bastianelli

 

Lees hier Het Koersblad - editie Ronde van Vlaanderen: 

https://www.flandersclassics.be/sites/default/files/fc19_krant_rvv_web.pdf

  • Decroix © Decroix

Gerelateerd nieuws