Bekijk het overzicht

De Nederlandse girl power van Team Sunweb!

30 March 2017

De Nederlandse GIRL POWER van Team Sunweb

Ellen van Dijk, Lucinda Brand & Floortje Mackaij

Nederlanders en koersen in Vlaanderen: het blijft een geslaagd huwelijk. Ook in het vrouwenwielrennen domineren de Nederlandse dames de koers, bewijs daarvan, recent nog in de Omloop Het Nieuwsblad, waar het volledige podium oranje kleurde. Waar die Hollandse suprematie vandaan komt en of we straks ook een noorderbuur op het hoogste schavotje van de Ronde krijgen…? Wij klopten aan bij Team Sunweb, vonden drie kleurrijke Nederlandse rensters en gingen op zoek naar antwoorden.

Dag dames, bedankt dat jullie even tijd willen vrijmaken voor dit interview. Het nieuwe wielerseizoen is al even aan de gang. Na de Strade Bianche en de Ronde van Drenthe maken jullie je opwachting in de Vlaamse klassiekers. Met welk gevoel zakken jullie naar Vlaanderen af?

Floortje: We komen met een heel goed gevoel en veel zin weer richting Vlaanderen. We hebben al laten zien dat we het kunnen afmaken, dus het vertrouwen is erg groot.

Ellen: Precies. De eerste koersen zijn goed verlopen, met de winst van Lucinda in de Omloop Het Nieuwsblad als hoogtepunt tot dusver. De teamspirit is echt heel goed, wat natuurlijk belangrijk is om resultaten te blijven boeken.

Lucinda: Mijn overwinning in de Omloop was het werk van het hele team. In de breedte zijn we echt heel sterk en kunnen we straks brokken maken in Vlaanderen.

Ellen, jij won in 2014 de Ronde van Vlaanderen, Floortje won een jaar later Gent-Wevelgem en Lucinda, jij was enkele weken geleden de sterkste in Omloop Het Nieuwsblad. De Vlaamse koersen liggen jullie zo te zien wel?

Ellen: Persoonlijk hou ik wel van koersen in Vlaanderen: de kasseien en de korte klimmetjes waar je veel kracht voor moet hebben. Zelf ben ik een iets zwaardere renster, waardoor het bergop vaak aanklampen is. Het kasseienwerk en de zware stukken tussendoor zijn me op het lijf geschreven. Ook het tactische spelletje is heel belangrijk in deze koersen en daar zijn Floortje en Lucinda, met hun koersinzicht, ook heel sterk in.

Lucinda: Het positioneren in Vlaanderen is ook heel belangrijk. Er zijn zo veel belangrijke punten waar je de koers kan winnen of verliezen, waardoor je veel krachten verspeelt en de koers heel zwaar wordt. Maar dat is net één van de sterke punten van ons team.

Floortje: Ook de wind en het weer spelen in Vlaanderen vaak een rol. Als Nederlanders zijn we dat wel gewend. Ook daarbij hebben we dus een streepje voor.

We horen van vele renners en rensters dat koersen in Vlaanderen nog net die extra dimensie heeft. Delen jullie die mening?

Floortje: Ik zeker. Als je ziet hoeveel volk er staat langs het parcours tijdens de Ronde, dat geeft een extra kick.

Ellen: Ik vind het echt prachtig om in Vlaanderen te rijden. Niet alleen omdat de Vlaamse voorjaarsklassiekers me echt liggen, maar ook omdat de hele omgeving gewoonweg koers ademt. Het gevoel dat je in Vlaanderen hebt, vind je niet snel ergens anders.

Lucinda: Ook de historiek en de heroïek die rond de Ronde van Vlaanderen hangt, maak het heel speciaal. Ik denk dat ik voor ons alle drie spreek, als ik zeg dat we elk jaar opnieuw naar de Ronde uitkijken.

We zijn hier natuurlijk voor Het Koersblad van Flanders Classics, “de Ronde van Vlaanderen-editie”. Wie van jullie heeft van de Ronde een hoofddoel gemaakt?

Lucinda: Het is niet per se een hoofddoel, maar mijn zege in de Omloop heeft me wel de ogen geopend. Ik ben niet kansloos in zulke wedstrijden en dat maakt het een stuk interessanter. Ik denk dat we alle drie een rol kunnen spelen.

Floortje: We hebben heel wat troeven in onze ploeg die we kunnen uitspelen, omdat we als blok ook heel sterk staan. We zijn erop gebrand, er iets moois van te maken.

In België was iedereen in extase met de terugkeer van de Muur van Geraardsbergen in het parcours. Ook de vrouwen rijden straks over deze mythische helling. Is de Muur ook bij jullie een item geweest of liggen ze daar in Nederland niet wakker van?

Lucinda: Ik heb zelf nog gereden toen hij voor het laatst in het parcours zat. Ik weet niet of jij er toen ook al bij was, Floortje?

Floortje: Neen, dat was voor mijn tijd. (lacht)

Ellen: Ik heb wel begrepen dat hij nog ver in het parcours zit, maar het is leuk dat hij er weer bij is. Het is een klim waar de nodige historiek aan verbonden is, een heel lastige klim ook waar je alert moet zijn. De koers ga je er zeker niet winnen, maar je kan hem er wel verliezen.

Floortje: Ik heb hem al beklommen in de Ronde van België en wat ik daarvan onthouden heb, is dat je positie in de aanloop naar de Muur heel belangrijk is. Ik kijk ernaar uit om hem opnieuw te temmen.

Lucinda en Ellen, jullie zijn twee nieuwkomers in het team van Sunweb. Hebben jullie je draai al gevonden?

Lucinda: Ja, ik denk dat de uitslagen ook voor zich spreken. Het is onwijs leuk om in een nieuwe ploeg te kunnen rijden met nieuwe uitdagingen en nieuwe doelstellingen. Ik heb het naar m’n zin.

Floortje: Gelukkig! (lacht)

Ellen: Qua materiaal, qua omgang met de rensters, de ploegleiding, de structuur, … het waren veel veranderingen in één keer, maar als je onze resultaten bekijkt, denk ik dat het wel snor zit. (lacht)

Vorig jaar graaide Boels-Dolmans de zege mee in alle vier de wedstrijden van Flanders Classics (Omloop, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Ronde). Worden zij jullie grootste uitdagers dit seizoen?

Lucinda: Met zulke grote namen, moet je altijd kijken naar een ploeg als Boels-Dolmans. Maar ik denk ook dat we ploegen als Wiggle High5 of Orica niet mogen onderschatten.

Ellen: We hebben de voorbije wedstrijden al gezien dat het steevast enorm spannend is in de finale. Bij Boels zit je met Deignan en Van der Breggen, bij Wiggle heb je Longo Borghini en Jolien D’Hoore, Annemiek van Vleuten is het speerpunt van Orcia…en dan heb je natuurlijk nog een aantal ‘eenlingen’ waar je telkens rekening moet mee houden.

Lucinda: Sowieso kunnen ze er al geen vier meer winnen dit jaar!

Floortje: Precies! (lachen alle drie)

Tijdens de Omloop kleurde het volledige podium oranje. Hoe komt het volgens jullie dat er zoveel Nederlandse vrouwen tot de absolute top behoren?

Ellen: Dat is een vraag die we wel vaker krijgen. Ten eerste is Nederland een enorm fietsland: wanneer je drie jaar bent, word je geacht te kunnen fietsen. Je gaat met de fiets naar school, naar de bakker… Daarvoor is de infrastructuur ook enorm goed. Bovendien is Nederland ook een echt schaatsland en maken er velen de overstap van het schaatsen naar het wielrennen. Kijk maar naar Floortje.

Floortje: Schaatsen doe ik al van jongs af aan en doe ik nog steeds in het tussenseizoen. Het is een heel goeie training omdat je er heel andere spieren mee traint dan in het wielrennen. Ik hoop het alvast nog lange tijd te kunnen combineren.

Ellen: Ten slotte worden de wedstrijden voor junioren en nieuwelingen heel professioneel opgezet, waardoor je op jonge leeftijd echt leert koersen en je ook heel sterke tegenstand hebt. Ik kom uit een lichting met Marianne Vos en Roxanne Kneteman. Strijden tegen zulke toppers brengt je echt wel naar een hoger niveau.

Lucinda: Daar ben ik het helemaal mee eens. De begeleiding van de Nederlandse Bond is ook van cruciaal belang. Zij investeren in trainingskampen, waardoor je steeds met elkaar traint en je het niveau echt ziet stijgen. Als je als jongere dan al vroeg een klassieker kan meerijden op Nederlandse bodem tegen de profs, draagt dat bij tot het algemene niveau van het Nederlandse vrouwenwielrennen.

Niet alleen in Nederland, maar overal zit het vrouwenwielrennen in de lift. Merken jullie ook dat de populariteit toeneemt?

Lucinda: Ja, zeker wel. Vooral op social media of internetplatformen wordt er vaak over het vrouwenwielrennen gepraat. Op televisie krijgen we ook meer aandacht.

Floortje: Dat de Amstel Gold Race vanaf dit jaar ook terug een vrouwenwedstrijd krijgt, is daar misschien wel het beste voorbeeld van.

Ellen: Ik krijg wel vaker reacties van mensen op straat die het vrouwenwielrennen op TV hebben gezien. Dat er steeds vaker beelden worden uitgezonden, is een heel positieve evolutie. Daarnaast zie ik dat vrouwen ook steeds meer zelf gaan fietsen. Onderweg kom ik steeds meer dames tegen op een koersfiets: leuk!

Toch gaan we ervan uit dat er nog op vele vlakken verbetering mogelijk is. Wat is er volgens jullie nog nodig om het vrouwenwielrennen naar hetzelfde niveau te tillen als het wielrennen bij de mannen?

Lucinda: Er is nog heel veel ruimte voor verbetering. Het is gewoon heel belangrijk dat we zichtbaar zijn en daarvoor zijn Tv-uitzendingen uiteraard heel belangrijk. Dat kost geld, maar uiteindelijk brengt het ook weer geld in het laatje. Iets wat geld opbrengt, kan ervoor zorgen dat we op professioneel niveau met ons vak kunnen bezig zijn en dat de kern van professionele rensters nog groter wordt.

Ellen: Zoals Lucinda zegt, is die aandacht op televisie een eerste stap. De Vlaamse klassiekers zijn het podium waar wij in de spotlights gezet kunnen worden. Als die aandacht omhoog gaat, gaat het balletje aan het rollen: meer sponsors, hogere salarissen, meer prijzengeld... Het is allemaal met elkaar verbonden.

  • WIE VAN DE DRIE

Wie staat het langst voor de spiegel?

(Ellen en Lucinda kijken meteen naar hun rechterkant) Floortje! (liggen alle drie in een deuk)

Bij wie ligt de kamer het rommeligst wanneer jullie op hotel slapen?

Floortje: Lucinda!

Lucinda: Ik weet het niet, want ik heb nog niet met Ellen op de kamer gelegen. Maar dat zou best wel eens kunnen ja. (lacht)

Ellen: Ik ben best wel netjes hoor (lacht)

Wie van jullie is het meest actief op sociale media?

Lucinda en Ellen in koor: Floortje!

Floortje: Hmm… (richt zich tot Lucinda) Jij komt ook wel in de buurt hoor.

Lucinda: Maar het is niet dat mijn Instgram-account het eerste is waar ik aan denk wanneer ik wakker word! (lacht)

Floortje: Oké, maar jij op nummer twee. Ellen op drie…

Lucinda: Die moet een beetje beter haar best doen. (lachen alle drie)

Met een groot deel van de ploeg van Nederlandse afkomst, is het dan Frans Bauer die door de boxen schalt of wie is er in de teambus de DJ van dienst?

Lucinda: Als het aan Floortje en mij zou liggen, zou er wel meer foute Nederlandstalige muziek gespeeld mogen worden. Gelukkig heeft Coryn de knoppen in handen.

Ellen: Maar we mogen wel verzoeknummertjes doorgeven en dan is André Hazes nooit veraf! (lacht)

Met welke mannelijke collega-renner zouden we jullie wel eens op date mogen sturen?

Floortje: Oei, dit is een moeilijke. Lucinda?

Lucinda: Hier wil ik wel wat langer over nadenken. Ik hoorde vorige week dat Tom Dumoulin nog twijfelt over het ten huwelijk vragen van z’n vriendin (schateren het alle drie uit). Als die het nou echt niet wilt doen, gaan we wel op date met Tom.

Ellen: (lacht) Ik heb geen zin om daar ook nog eens bij te zitten als vijfde wiel aan de wagen. Doe mij maar Fabian Cancellara dan!

Floortje: We zijn alle drie nog vrijgezel. Misschien bieden andere wielrenners zich nog aan. (lachen alle drie)

Lucinda: Ja, wie weet. Een soort oproep, een adverentie in ‘Het Koersblad’.

Floortje: We staan er voor open! (komen alle drie niet meer bij van het lachen)

 

Foto's: © Digitalclickx en © Photonews

Het volledige 'Koersblad' met verschillende interviews en prognoses kan je hier volledig lezen: https://issuu.com/flandersclassics2/docs/koerskrant_ronde_van_vlaanderen