Bekijk het overzicht

Antwerpen kijkt uit naar de start van de Ronde van Vlaanderen

23 March 2017

Rasechte klassieker met rijke geschiedenis

De Ronde van Vlaanderen, ook wel "Vlaanderens mooiste" genoemd, is een van de belangrijkste eendaagse internationale wielerwedstrijden en behoort tot de WorldTour van de UCI (Union Cycliste Internationale). De Ronde is een echte kasseiklassieker met een rijke geschiedenis en werd voor de eerste keer georganiseerd in 1913. Bekende winnaars zijn Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Johan Museeuw en in een recenter verleden Tom Boonen en huidig wereldkampioen en winnaar van vorig jaar Peter Sagan. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt in de Vlaamse Ardennen waar na 260km en heel wat kasseistroken en korte, mythische hellingen de aankomst ligt in Oudenaarde. De startlocatie veranderde al meermaals. Sinds 1998 lag de start in Brugge. Na twee decennia Brugge verhuist de startplaats van de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen. Voor Vlaanderens Mooiste is het voor een stuk een terugkeer naar het verleden want voortaan rijdt het peloton opnieuw door het Waasland, net als in de periode van ’77 tot ’97, toen de Ronde in Sint-Niklaas startte.

Flanders Classics en de stad Antwerpen hebben een overeenkomst afgesloten voor 5 jaar (2017-2021) en gaan actief samenwerken om het grootste Vlaamse wielerfeest nog meer uitstraling te geven.

Wouter Vandenhaute, ceo Flanders Classics: "Antwerpen had in het verleden al zijn belangstelling laten blijken en toen de gesprekken in de lente werden aangevat, werd ik meteen geraakt door het enorme enthousiasme en de vastberadenheid op alle echelons. Antwerpen ademt bovendien sport en heeft in het verleden al meermaals bewezen dat het grote sportevenementen kan én wil ontvangen. Flanders Classics is dan ook fier dat ze in 2020 met de Ronde van Vlaanderen mee het decor zal kunnen vormen van de viering van 100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen."

 

Een weekend in het teken van de koers

Het hele eerste aprilweekend staat in het teken van de Ronde en de koers:

 • Vrijdag 31 maart: Voordracht ‘De Ronde leeft’ in Kasteel Gravenhof in Hoboken

Wie meer wil te weten komen over de 100-jarige geschiedenis kan op vrijdag 31 maart al terecht in Kasteel Gravenhof (Louisalei 7, 2660 Hoboken) voor de voordracht ‘De Ronde leeft’, waarin Geert Vandenbon in vogelvlucht door de geschiedenis van de Ronde gaat aan de hand van interessante verhalen, leuke anekdotes en spannende gebeurtenissen. Alle info is te vinden op http://www.gravenhof.org/de-ronde-leeft.  

 • Zaterdag 1 april: We Ride Flanders

Op zaterdag 1 april rijden de wielertoeristen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de We Ride Flanders Cyclo. De twee langste afstanden (200 en 237km) vertrekken ook echt vanuit Antwerpen en volgen grotendeels de route van de profs de dag erna. Tussen 7 en 8 uur zullen een kleine 7000 wielerfanaten hun tocht aanvatten op de Grote Markt en rijden ze o.a. door de Waaslandtunnel en Linkeroever. Deze tocht brengt ook op zaterdag al wat speciale verkeersmaatregelen mee voor buurtbewoners van het parcours. Alle info over mobiliteit voor buurtbewoners is te vinden op www.visitantwerpen.be/nl/detail/mobiliteit. Ongeveer de helft van de deelnemers aan We Ride Flanders zijn landgenoten. De andere deelnemers komen vooral uit de ons omringende landen (Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland,…), maar er zitten ook heel wat Amerikanen, Canadezen en zelfs enkele exotische nationaliteiten als Zuid-Afrikanen, een Mexicaan en een Maleisiër bij. Het bewijs dat de Ronde een evenement met internationale uitstraling is. Deze toertocht is helemaal volzet, maar supporters zijn altijd welkom om de wielertoeristen uit te wuiven op zaterdag.

 • Zondag 2 april: de start van de Ronde van Vlaanderen

Op zondag is het dan de beurt aan de profs om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Antwerpen zet zijn beste beentje voor om bezoekers een gezellig en leuk dagvullend programma aan te bieden.

Vanaf 8 uur opent het fandorp op de Groenplaats zijn deuren. Daar kunnen koersliefhebbers tot 18 uur gratis terecht om de echte Ronde van Vlaanderen-sfeer op te snuiven. Er staan verschillende standjes van partners en organisaties die iets te maken hebben met de koers of de Ronde. In de stand van de stad Antwerpen is het exclusieve ‘Ronde in Antwerpen’-wielertruitje te koop aan de prijs van 35 euro (opbrengst gaat naar Kom op Tegen Kanker), kan er een virtuele fietstocht door de stad worden gemaakt, of kan een foto die gepost is met de speciale #RVVantwerpen op Facebook, Instagram of Twitter gratis afgedrukt worden. Uiteraard wordt de Ronde van Vlaanderen integraal getoond op groot scherm en bezoekers kunnen er steeds terecht voor een hapje en een drankje.

Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet om 8.30 uur op de Grote Markt zijn. Vanaf dat moment rijden de renners van hun teambussen op de Scheldekaaien langs de Suikerrui naar het startpodium op de Grote Markt, waar ze voorgesteld worden aan het publiek en het startformulier tekenen. Voor het eerst in jaren zullen de renners niet individueel aan het publiek voorgesteld worden. Studio Brussel neemt met dj’s Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel de touwtjes in handen op de Grote Markt. Elk team wordt op 2 april met een specifieke song verwelkomd als een groep rocksterren.  

Hét moment om de favoriete renners van dichtbij te bewonderen op hun supersnelle racefietsen. Nog een primeur is dat de teampresentaties op de Grote Markt voor het eerst helemaal gecapteerd worden en te volgen zijn op de verscheidene grote schermen in de stad.

Om 10.30 uur klinkt het startschot van de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen aan Het Steen. Na de officieuze start rijden de renners in groep en aan een gezapig tempo langs de Brouwersvliet richting de Waaslandtunnel en zo verder naar Linkeroever. In Burcht gaat de wedstrijd dan officieel van start.

Wanneer de renners vertrokken zijn uit Antwerpen, zijn er nog redenen genoeg om in Antwerpen te blijven hangen. Van 10.45 tot 14.30 uur zijn er voor de liefhebbers spetterende optredens van dj Linde Merckpoel ft. Johnny DC, Level Six en Regi op de Grote Markt. Daarna is het tijd om de finale van de Ronde van Vlaanderen te volgen op het groot scherm in het fandorp op de Groenplaats. Zij die tussendoor liever even gaan shoppen, kunnen die dag ook terecht in alle winkels, want het is ook winkelzondag.

Het volledige programma is te vinden op www.visitantwerpen.be/nl/detail/programma-van-de-ronde-in-antwerpen.

 

Win een plaats in de volgwagen tijdens de Ronde

Koersliefhebbers die op zondag 2 april graag 1 van de 3 plaatsen innemen in de volgwagen tijdens de Ronde van Vlaanderen kunnen deelnemen aan een wedstrijd. Speciaal voor de Ronde staan er vanaf vandaag 10 knalgele Velo-fietsen in de stad. Wie met één van deze Velo’s een originele foto maakt en die met de hashtag #RVVantwerpen post op Facebook, Instagram of Twitter, maakt kans op een felbegeerde plek in de volgwagen. De wedstrijd loopt vanaf vandaag, donderdag 23, tot en met woensdag 29 maart. De winnaars worden op de hoogte gebracht op donderdag 30 maart. Het volledige reglement is te vinden op www.DeRondeInAntwerpen.be.  

 

De Ronde, méér dan koers

Met de komst van de start van de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen krijgen we één van de echte monumenten van de wielerklassiekers over de vloer. De beste kasseicoureurs komen allemaal aan de start, waaronder oud-winnaars Peter Sagan en Alexander Kristoff, maar ook heel wat landgenoten zoals Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot en – uiteraard- Tom Boonen. Voor hem wordt het zijn laatste en dus een onvergetelijke Ronde van Vlaanderen, want een week later eindigt hij na Parijs-Roubaix zijn succesvolle carrière. Op sportief gebied is de Ronde dus een topevenement.

Maar de Ronde biedt nog op veel andere vlakken een toegevoegde waarde. Wielrennen is en blijft een echte volkssport en brengt mensen samen. De dag van de Ronde is traditioneel dan ook een volksfeest. Bovendien is de komst van een sportevenement van dit formaat een perfecte hefboom om ook het grote publiek meer aan het bewegen te krijgen, een niet te onderschatten maatschappelijke waarde.

Verder is ook de promotionele waarde niet onbelangrijk. Een wielerklassieker als de Ronde is bij koersliefhebbers bekend in binnen- en buitenland. De VRT zendt de Ronde integraal uit op de nationale zender één, goed voor een gemiddelde van een klein miljoen kijkers. Ook de start komt daarbij uitgebreid aan bod. Zo wordt de voorstelling van de renners op de Grote Markt en de start van de koers aan Het Steen volledig in beeld gebracht, goed voor een gemiddelde van ruim 300.000 kijkers die de stad te zien krijgen. De uitzending van de Ronde van Vlaanderen wordt bovendien overgenomen door de belangrijkste EBU-netten in Europa en er worden highlights gegeven van de wedstrijd in diverse landen als Canada, de VS, Australië en ook heel wat landen in Azië. Goed voor een kijkcijferaantal van 40 miljoen mensen. Op deze manier komt de stad niet alleen in de kijker als dynamische sportstad, maar worden ook de andere troeven (monumenten, de Schelde, wereldhaven, diamantstad, kunstschatten, mode, …) nog eens in de verf gezet.

Bovendien biedt De Ronde ook heel wat economische return dankzij de vele nationale en internationale bezoekers die erop afkomen. De Antwerpse hotels lijken in het eerste weekend alvast goed bezet. Daarbovenop is zondag 2 april ook de eerste zondag van de maand en dus een winkelzondag. Een ideale gelegenheid voor bezoekers om de start van de Ronde van Vlaanderen te combineren met een shoppingdag in de stad. Een combinatie die ook aan bod kwam in de uitgebreide mediacampagne. “Wij zijn heel blij dat een topevenement als de Ronde naar Antwerpen komt. Dit brengt veel reclame en positieve toeristische uitstraling met zich mee. Naast diamant- en retailstad profileert Antwerpen zich nu ook nogmaals als sportstad en dat betekent een economische boost voor zowel horeca als retail”, aldus Nico Volckeryck van UNIZO.

Visit Antwerpen zet Fietsen in Antwerpen op de kaart

Naar aanleiding van het vertrek van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen, maakte Visit Antwerpen een nieuw fietsplan. Dankzij de Easy-going route fietst de bezoeker op een comfortabele manier door Antwerpen, langs tal van bezienswaardigheden. Deze route volgt het handige systeem van de knooppunten. Op de andere kant van het plan vindt de bezoeker een plan vol inspiratie voor de ‘urban’ fietser: de fietser die niet bang is van kasseien en tramsporen en die houdt van koffiebars, wielermagazines, zomerbars en fietswinkels. Het plan is te verkrijgen bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen en er is ook een digitale versie beschikbaar op www.visitantwerpen.be.

Om de bezoeker te overtuigen om Antwerpen per fiets te ontdekken, ontwikkelde Visit Antwerpen ook een Virtual Reality-film (VR). Die is te bekijken door een VR-bril en neemt de bezoeker mee op een virtuele fietstocht door Antwerpen. Onder meer de voetgangerstunnel, het MAS en het Centraal Station komen aan bod. De film zal te bekijken zijn in het bezoekerscentrum op de Grote Markt en op beurzen en workshops waar Visit Antwerpen aan deelneemt.

Mobiliteitsinfo: slim naar de Ronde van Vlaanderen

De start van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen brengt heel wat met zich mee. De wielrenners komen met bussen naar de startplaats, volgwagens moeten kunnen parkeren, de Waaslandtunnel wordt tijdelijk afgesloten en tal van supporters komen naar het centrum van de stad om hun favorieten aan te moedigen. Zowel op zaterdag 1 als op zondag 2 april zal het verkeer in de stad op verschillende plaatsen hinder ondervinden. Bezoekers komen het best te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad. De Park & Rides blijven bereikbaar en de capaciteit op de tramlijnen, die naar de startzone leiden, wordt verhoogd. Voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer werkte de stad maatregelen uit om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Alle info voor bewoners langs het parcours is te vinden via www.visitantwerpen.be/nl/detail/mobiliteit.

 

Bereikbaarheid voor bezoekers

Om zeker te zijn van een goede plek, komen wielerfans het best ruim op tijd.

 • Met de fiets

De fiets is een zeer handige manier om naar de stad af te zakken. Naast de bestaande fietsenstallingen die in de stad verspreid staan, komen er op zondag 2 april op een paar belangrijke plaatsen extra tijdelijke fietsenstallingen:

 • Frederik Van Eedenplein (Linkeroever) – onder toezicht tot 12 uur
 • Nieuwpoortkaai (MAS) – onder toezicht tot 12 uur
 • Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Jansvliet – onder toezicht tot 19 uur

Ook met de Velo geraakt iedereen gemakkelijk tot bij de startzone. Gebruikers moeten wel rekening houden met tijdelijke drukte en sommige stations, die op of rond het parcours liggen, zullen niet bereikbaar zijn. De laatste info staat steeds op www.velo-antwerpen.be.

 • Met het openbaar vervoer

Ook met het openbaar vervoer kunnen fietsfanaten snel en gemakkelijk naar de oude stad komen. Wie met de trein naar Antwerpen-Centraal komt, kan ofwel te voet of met de Velo van daaruit via de De Keyserlei en de Meir naar de startzone komen, ofwel via de premetro- en tramlijnen waar De Lijn de capaciteit verhoogt.

Enkele buslijnen die op en rond het parcours rijden zullen tijdens het weekend hinder ondervinden. Het gaat om buslijnen 17, 30, 34, 36 en 295.

  • Op zaterdag 1 april worden deze buslijnen omgeleid vanaf aanvang dienst tot ongeveer 10.30 uur.
  • Op zondag 2 april volgen deze buslijnen een omleiding of een verkort traject vanaf aanvang dienst tot 15 uur.

Meer informatie over omleidingen en de dienstregeling, staat op www.delijn.be.

 • Met de auto

Het stadscentrum is zeer moeilijk bereikbaar met de wagen op 1 en 2 april. Heel wat straten zijn afgesloten en centrumparkings zijn moeilijk bereikbaar of worden ingenomen door de Ronde van Vlaanderen-karavaan. De Park & Ride-parkings aan de rand van de stad bieden een goed alternatief voor bezoekers die niet te voet, per fiets of met het openbaar vervoer naar de stad kunnen komen. Van op de P&R kunnen ze overstappen op tram, premetro of bus, of met de eigen fiets voortrijden.

Alle mobiliteitsinfo voor bezoekers is terug te vinden op www.slimnaarantwerpen.be. Op die website kunnen bezoekers dankzij de ‘Slimme routeplanner’ afhankelijk van hun startlocatie hun beste, slimste en snelste route tot aan de evenementensite laten berekenen. Hierbij worden zowel fiets, auto als openbaar vervoerroutes voorgesteld. Zo komen bezoekers echt slim naar Antwerpen.

 • (c) kramon © (c) kramon