Mobiliteit

Ronde Van Vlaanderen 2017: hoe komt u er?

Op zondag 3 april 2016 vindt de 100ste Ronde van Vlaanderen plaats. Een hoogdag voor menig wielerliefhebber. Om ervoor te zorgen dat het verkeer in de streek niet strop komt te zitten, is een mobiliteitsplan uitgewerkt. Zowel voor de gloednieuwe start in Antwerpen, de publiekszones in Oudenaarde en Ronse als de aankomstzone in Oudenaarde hebben we hieronder de nodige informatie opgesomd. Organisator Flanders Classics legt samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oudenaarde en De Lijn gratis pendelbussen in om de bezoekers vanaf publiekparkings naar de zone Oude Kwaremont – Paterberg, Kruisberg – Hotond en de aankomstzone in Oudenaarde te brengen. Ook met de stad Antwerpen is een mobiliteitsplan uitgewerkt voor wie de start wilt meemaken in de ‘Koekenstad’.

Antwerpen:
De start van de Ronde van Vlaanderen ligt langs de Scheldekaaien aan het Steenplein en op de Grote Markt. Vanuit het centrum is deze zone te voet bereikbaar via de Suikerrui, Meir en Nationalestraat.

Oudernaarde:
Woon je in de buurt van één van de publiekszones of van de aankomstzone in Oudenaarde? Dan geraak je te voet zeker altijd op je bestemming en kan je terecht in één van de publiekszones.

Antwerpen:
Komt u met de fiets naar de start van de Ronde van Vlaanderen, dan kan u uw fiets parkeren in een van de bewaakte tijdelijke fietsenstallingen. De fietsenstallingen vindt u op de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Jansvliet (voetgangerstunnel), aan het MAS en op Linkeroever aan de ingang van de voetgangerstunnel. Komt u met een Velo-fiets, hou er dan rekening mee dat door het afsluiten van het parcours de bevoorrading of het leeghalen van de Velo-stations in de omgeving van de startzone belemmerd kan worden.

Oudernaarde:
Fietsers kunnen vanuit Oudenaarde verschillende fietsroutes kiezen en halt houden op punten waar de renners meermaals passeren. Er komen fietsenstallingen op wandelafstand van de publiekzones. Meer informatie op www.derondeinoudenaarde.be.

Antwerpen: 

Neem de trein tot Antwerpen-Centraal. Vanuit Antwerpen-Centraal kan u via de De Keyserlei, de Meir en de Groenplaats naar de Grote Markt en de Scheldekaaien wandelen (ongeveer 20 minuten wandelen, grotendeels autovrij). In Antwerpen-Centraal kan u ook de premetro lijn 3, 5, 9 of 15 nemen tot aan de Groenplaats. Van daaruit kan u te voet verder naar de evenementenzone.

 

In het weekend biedt de NMBS een speciaal weekendbiljet aan. Hiermee krijgt u een korting van 50% op uw treinticket. Per betalende reiziger reizen 4 kinderen onder de 12 jaar gratis mee. Meer informatie over uurregeling en vervoersbewijzen vindt u hier.

Oudernaarde:

Met een weekendbiljet kan je voordelig van en naar de stations van Oudenaarde en Ronse en ook tijdens de wedstrijd tussen beide stations pendelen.
Aan de stations van Oudenaarde en Ronse stoppen er gratis pendelbussen, waarmee je verder naar de grote publiekzones kan pendelen. In Oudenaarde stoppen deze aan de achterzijde van het station.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner. Meer info op www.derondeinoudenaarde.be.

Antwerpen:

Neem de tram of bus naar een van de haltes in de buurt van de Scheldekaaien of de Grote Markt. Meer informatie over de dienstregeling en de reisweg vindt u hier.

Lijn                      Reisweg                                    Halte Ronde van Vlaanderen

Tram 3                Merksem – Zwijndrecht             Groenplaats

Tram 4                Hoboken – Silsburg                   Groenplaats

Tram 5                Wijnegem – Linkeroever            Groenplaats

Tram 7                Mortsel – Sint-Pietersvliet         Meirbrug

Tram 9                Eksterlaar – Linkeroever            Groenplaats

Tram 10              Wijnegem – Melkmarkt              Melkmarkt

Tram 11              Berchem Station - Melkmarkt    Melkmarkt

Tram 15              Boechout – Linkeroever             Groenplaats

Bus 22                 UZA - Groenplaats                    Groenplaats

Bus 180-183      (Boom -) Aartselaar – Groenplaats Groenplaats

M-ticket of SMS-ticket De Lijn

Vermijd wachtrijen aan de verkooppunten. Koop voor u op de bus of de tram stapt een M-ticket via de app van De Lijn. Een M-ticket kost €1,8 en is 1 uur geldig. Of SMS “DL” naar 4884. U ontvangt een bevestiging en een sms-ticket. Dit SMS-ticket is 1 uur geldig op alle trams en bussen van De Lijn en kost €2,15.

Oudenaarde:
Vanaf de hoofdwegen worden de automobilisten naar de meest aangewezen afrit geleid. Het Verkeerscentrum Vlaanderen geeft aanduiding op de borden naar de regio Oudenaarde – Kluisbergen – Ronse

Controleer voor je vertrekt het nieuws en de verkeersinfo op de snelwegen op de website van het Verkeerscentrum.

Antwerpen:
In en rond de startzone zullen meerdere parkings afgesloten zijn voor het publiek. Daarom raadt de stad Antwerpen u aan gebruik te maken van de Park & Ride-parkings buiten het centrum en daarna gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Vanuit Oost- en West-Vlaanderen

Via de E17 Gent – Antwerpen

 • Afrit 16 (Kruibeke/Melsele)

 • Volg bewegwijzering naar P&R Melsele, Krijgsbaan in Melsele

 • Aan de parking neemt u tram 3 tot halte Groenplaats

Via E34 Zelzate – Antwerpen

(OPGELET: DE ROUTE NAAR P&R BLANCEFLOER LIGT BINNEN DE LAGE_EMISSIEZONE)

 • Afrit 7 (Sint-Anna)

 • Park &Ride Blancefloer 1, 2 en 3, Blancefloerlaan, Antwerpen

 • Neem tram 3, 5, 9 of 15 tot halte Groenplaats

Vanuit Nederland of het noorden van de provincie Antwerpen

Via de A12 vanuit Bergen Op Zoom

 • Via Ring 1 - afrit 1 (Merksem),
 • Park&Ride / Park&Bike Kinepolis, Groenendaallaan, Antwerpen.
 • Neem tram 6 en stap uit aan halte Astrid of neem buslijn 720 of 730 naar de Rooseveltplaats. Neem vanaf het Astridplein of de Rooseveltplaats tram 10 of 11 naar halte Melkmarkt.
 • Of neem de (Velo-) fiets en rij vanaf de Kinepolis-parking rechtsaf en volg de knooppunten 54 en 56 naar de startzone (3 km). Stippel uw route uit via de website van Fietsnet. Meer informatie over de velo-fietsen vindt u hier.

Via de E19 Breda – Antwerpen

 • Via E19 afrit 1 Merksem
 • Park&Ride Keizershoek, Fortsteenweg, Merksem
 • Neem tram 3 en stap uit aan halte Groenplaats of neem tram 2 tot halte Astrid en stap over op tram 5 tot halte Groenplaats.

 

Vanuit Mechelen of Brussel

Via E19 Brussel - Mechelen – Antwerpen

 • Via E19 afrit Berchem
 • Park&Ride / Park&Bike Vogelzanglaan, Vogelzanglaan en Beukenlaan, Antwerpen

 • Neem tram 2 of 6 aan halte Antwerp Expo (Jan van Rijswijcklaan) tot halte Diamant en stap over op tram 9 of 15 richting Linkeroever en stap af aan halte Groenplaats. Of neem bus 22 aan halte Antwerp Expo (Jan van Rijswijcklaan) en stap af aan halte Groenplaats.
 • Of neem de (Velo-) fiets en rij vanaf de Vogelzanglaan richting het hotel Crowne Plaza en volg de knooppunten 58 en 57 naar de startzone (4,5 km). Stippel uw route uit via de website van Fietsnet. Meer informatie over de velo-fietsen vindt u hier.

 

Via A12 Brussel - Boom – Antwerpen

 • Afrit 13, Antwerpen-Zuid

 • Park & Ride Olympiade, Kruishofstraat, Antwerpen

 • Neem tram 6 tot halte Diamant en stap over op tram 9 of 15 richting Linkeroever en stap af aan halte Groenplaats. Of neem bus 22, 180, 181, 182 of 183 tot halte Groenplaats

Vanuit de Kempen of Limburg

Via E34 of E313:

 • Neem afrit 18 (Wommelgem)
 • Park & Ride Wommelgem, (rond punt afrit Wommelgem)
 • Neem tram 8 tot halte Astrid. Neem daar tram 3, 5, 9 of 15 tot halte Groenplaats.

Oudenaarde:
Vanaf de afritten en voornamelijk op de N60 worden de wielerfans met duidelijke pijlen naar de publiekparkings geleid, waar kan worden overgestapt op de gratis pendelbussen richting publiekzones.

Publiekparkings

 • De Bruwaan
 • Ruien (Kluisbergen)
 • Ronse

Bestemming Oudenaarde (start vrouwen, passage mannen en aankomst vrouwen en mannen)

Voormiddag

 • Parkeer je in de centrumstraten (via Eine, Bevere of Leupegem toegankelijk)
 • Of parkeer je op de industriezone Bruwaan en neem de pendelbus (vanaf 9u30) naar de achterzijde van het treinstation. Vandaar kan je te voet naar de Markt voor de start van de Vrouwen (11u00) of de passage van de Mannen (12u40).

Namiddag

 • Parkeer op de industriezone Bruwaan en neem de pendelbus (van 11u30 tot 14u00) tot aan de aankomstzone.
 • Parkeer je in industriezone de Meersbloem – ‘t Spei. Vandaar kan je te voet via een trapje aan het Administratief Centrum Maegdendaele de Markt of de aankomstzone bereiken.
 • Of vind nog een plekje in de centrumstraten (via Eine, Bevere of Leupegem toegankelijk)

Bestemming Kluisbergen (Kwaremont en Paterberg) en Ronse (Oude Kruisberg en Hotond)

Voormiddag

 • Parkeer je in Oudenaarde of Ronse en neem de gratis pendelbussen richting de Kwaremont. Dan ben je meteen van heel wat verkeersstress verlost!
 • Parkeer je in kleine straatjes en beschikbare parkeerweides rondom de hellingen, bij voorkeur waar de gratis shuttledienst passeert. Opgelet: het dorpscentrum van Berchem zaal na 9u30 niet meer toegankelijk zijn via de rotonde Kerkhove of via de N8 vanuit Oudenaarde!

Namiddag
We raden af nog op het laatste moment naar Kluisbergen af te zakken. Indien toch, dan heb je via Ronse de meeste kans er nog te geraken (De laatste rit van de pendeldienst Ronse vertrekt omstreeks 13:30 aan Klijpe Kerk (C3) richting Kwaremont, die van Oudenaarde tot 12u30). Maar hou rekening dat je om Ronse te bereiken wellicht even opgehouden wordt omwille van de passage van de renners in omgeving Oudenaarde-Maarkedal.

Terugkeer: opgelet! De laatste pendelbus rijden tot 19u30, wees dus zeker op tijd terug aan de bushalte.

Antwerpen:

In de binnenstad vindt u verschillende parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Hou er rekening mee dat de Scheldekaaien afgesloten zijn. U parkeert het best in de omgeving van de Vlaamse- en Waalsekaai . Meer informatie over voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap vindt u hier.

Hou er bovendien rekening mee dat sinds 1 februari een lage-emissiezone (LEZ) geldt in de binnenstad van Antwerpen. Meer informatie vindt u hier.

Oudenaarde:
Intro vzw maakt festivals, voorstellingen in cultuurcentra, sportmanifestaties en andere evenementen toegankelijk voor mensen met een visuele, auditieve, fysieke of verstandelijke beperking en voor personen met een autismespectrumstoornis.

Ook de Ronde van Vlaanderen is toegankelijk voor personen met een handicap. Meer informatie vind je op op de Intro-website.

Er is een parking voorzien voor mindervaliden op de parking Ham in Oudenaarde. Stuur ons vooraf een mailtje (deronde@oudenaarde.be) zodat we jouw plekje kunnen voorzien en de aanrijroute kunnen meegeven.
Ook op Kluisbergen in de finalezone kan je terecht (reserveren hiervoor kan via Intro vzw)

Smarthpone image

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?