Ga direct naar de inhoud

Ronde van Vlaanderen 2013

12 December 2012

De 97e editie van dit monument uit de wielersport gaat verder op de ingeslagen weg, met aankomst in Oudenaarde en de finale rond Oude Kwaremont en Paterberg.
Ronde100

Na het vertrek in Brugge wordt koers gezet richting Torhout (Karel Van Wijnendaele), nadien gaat het naar Roeselare (vernieuwd wielermuseum). Van daaruit gaat het via Ledegem (Eric Leman), over Wevelgem (75e editie Gent-Wevelgem) richting Rekkem, Dorp van de Ronde 2013. Rekkem was lange tijd de woonplaats van Paul Deman, de allereerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Iljo Keisse, renner van Omega Pharma-Quickstep en winnaar van de Gentse Zesdaagse, is peter van Rekkem, Dorp van de Ronde. De Gentenaar Keisse won in Rekkem als jeugdrenner zijn allereerste koers.

Daarnaast heeft Paul Deman ook geleefd in Outrijve (Avelgem), tevens zijn begraafplaats. Als Flandrien van het eerste uur is hij een voorbeeldfiguur en is hij in Outrijve heel gekend bij het ouder publiek. In 2013 wil het gemeentebestuur, samen met de reeds bestaande werkgroep, een herdenkingsevenement Paul Deman organiseren. De doortocht van de Ronde Van Vlaanderen 2013 door Outrijve speelt hierbij een grote rol.

De eerste helling is de Tiegemberg, waarna we West-Vlaanderen verlaten en Oost-Vlaanderen binnenrijden. Na de passage op de Markt in Oudenaarde volgt een eerste reeks hellingen en kasseistroken tot en met de Valkenberg. Na een vlak recuperatietraject van 25 km van Brakel tot Kluisbergen volgt een gebalde finale van 75 km, gebouwd rond drie passages over de Oude Kwaremont en Paterberg in combinatie met Koppenberg en Kruisberg.

Deze ultieme finale langs tien beklimmingen en twee kasseistroken, gevolgd door een rechte lijn tot de meet in Oudenaarde, biedt terug een uitdagend kader voor een maximale beleving. De finale is zeer toegankelijk. En het maakt mogelijk dat de wielerliefhebbers de apotheose van de Ronde optimaal kunnen beleven: vanop dezelfde plek zullen de supporters de meervoudige doortochten op de Oude Kwaremont en Paterberg meemaken – dus zonder zich te verplaatsen. De supporters kunnen het peloton in de beslissende fase ‘voelen’ en ‘ruiken’ vanop de eerste rij. Het volksfeest langs het parcours wordt nog intenser.

Klik HIER om het parcours te bekijken of erop in te zoomen!

      Vip & Hospitality
      nog 75 dagen en het is zover!
      Flanders Classics